Attacker mot RFSL

RFSL:s lokaler har vid flera tillfällen blivit attackerade under den senaste tiden. Under torsdagkvällen var ansvariga på plats tvungna att kontakta polisen fem gånger, detta efter att stenkastning mot uteserveringen hade förekommit.

 

Borås Tidning skriver att bara under de senaste månaderna har man anmält sju fall till polisen, trots att hållningen är att i möjligaste mån undvika just detta. Men likt många andra anmälningar av hatbrott så har inget fall lett till rättegång.

– Det här är ett problem som alltid är vanligare på somrarna, särskilt under Sommartorsdagarna. Det är ”vanliga” ungdomar som druckit lite alkohol och i brist på annat kommer förbi här för att hävda sig, säger Lisa Sjölin, ordförande RFSL Borås, till Offensiv.

Antalet anmälningar om hatbrott ökar i Sverige. Många gånger är det organiserade rasister eller nazister som står för våldet, men som i fallen i Borås visar så behöver det inte vara så. Därmed inte sagt att det inte finns ett samband – SD:s inträde i riksdagen leder inte bara till ökad rasism och ett hårdare klimat för invandrare och flyktingar. Även andra minoriteter som det rasistiska partiet pekar ut som en fara för ”svensk kultur” drabbas oftare. Partiesekreterare Björn Söder likställer i partiets nättidning homosexualitet med pedofili och tidelag. Han skriver:

“Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) ska “normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur ) eller pedofili (sex med minderåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.”

I Karlstad sa SD:s kommunfullmäktige ledamot Erik Braunerhielm att ”homosexualitet är ett avvikande beteende, som är emot min moral” till Nya Wermlands-Tidningen den 24 juni förra året. Som vanligt så kan listan göras lång på hur både lokala representanter och namn inom partitoppen gjort uttalanden till stöd för attacker mot HBTQ-personer, från till exempel nazister.

Den här utvecklingen visar att kampen för HBTQ-rättigheter är långt ifrån över, och att den snarare måste trappas upp. Den antirasistiska rörelse som växt fram efter valet förra året måste inkludera till exempel RFSL och andra organisatoner som vidgar kampen mot rasism och förtryck av andra minoriteter.

Svaret mot hatbrott och attacker är mobilisering mot våldet. När RFSL:s lokaler i Piteå 2005 vid flera tillfällen attackerades samlade Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med Elevkampanjen till skolstrejker och demonstrationer mot homofobiskt- och rasistiskt våld. 400 demonstrerade genom staden. Samtidigt pekade RS på att det i samband med attackerna kommit upp klistermärken från nazistiska NSF. Två personer kunde efter detta gripas och attackerna upphörde. Polisen hade fram till protesterna inte brytt sig.

För de som vill delta i den här kampen finns HBT-socialisterna – en organisation som startade i Göteborg och har sedan dess vuxit till att ha aktiva runt om i Sverige. Organisationen arbetar även internationellt i kampen för hbtq-rättigheter och mot homofobi och heteronormen i samhället. Man kopplar även hbtq-kampen till andra frågor som rätten till asyl, mot nazism och rasism, mot nedskärningar och privatiseringar, mot sexuella trakasserier och kvinnoförtrycket. Det är dagens kapitalistiska samhälle som är roten till förtrycket och kampen är därför kopplad till kampen för ett socialistiskt samhälle med demokratiskt planerad ekonomi.

HBT-socialisterna står för en kämpande hbtq-rörelse. Uppstartade av aktivister i Rättvisepartiet Socialisterna är HBT-socialisterna nu en öppen grupp för alla och samlar både aktiva inom andra vänstergrupper och oorganiserade.

Stefan Berg

BT

HBT-socialisterna

20110710-124325.jpg

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: