Polisen ska få använda tårgas

Polisen ges nu möjlighet att sätta in tårgas mot strejker, demonstrationer och protester som oundvikligen kommer blossa upp mot krisens effekter.

2011 såg ökade klassmotsättningar i hela Europa. Generalstrejker, strejker och massdemonstrationer. Revolutionerna i Nordafrika, Occkupyrörelsen i USA och studentprotesterna i Chile. Över hela världen har arbetare och fattiga börjat slå tillbaka mot fattigdom och förtryck. Mot dem har den härskande klassen använt sin våldsapparat, polis och militär som ofta med skoningslöst våld försökt slå tillbaka ungdomars och arbetares protester. Dessa protester möts inte sällan av tårgas för att skingra folkmassorna. Dessa protester kommer nå Sverige i och med att krisen djupnar. Den svenska staten är inte neutral och den förbereder sig redan på de kommande klassmotsättningar som är på väg.

Att den svenska högerregeringen räds en kommande rörelse i Sverige kan ses i att rikspolisstyrelsen gett polisen nya befogenheter som träder i kraft den 1 februari. De innebär att polisen nu ges tillåtelse att använda tårgaspatroner för att skingra folksamlingar utomhus. Det heter att polisen ska få använda tårgas när ”det finns risk för konfrontation och våld” men vi vet redan idag att polisen använder pepparspray och batonger mot fredliga antirasistiska demonstrationer och blockader mot utvisningar.

Att den svenska polisen tillåts använda den i krig förbjudna gasen kommer oundvikligen innebära att polisen kommer använda tårgas mot kommande strejker, arbetarprotester, demonstrationer, blockader och ockupationer. Polisens uppgift är att försvara den rådande ordningen och kan i stunder av lugn verka som neutral, men när klassmotsättningarna skärps så ökar också statens våldsanvändning. Det kunde vi inte minst se då polisen 2001 öppnade eld mot demonstranter i samband med protesterna mot EU-toppmötet vilket resulterade i tre skadade varav en nästan miste livet.

Tårgas har tidigare bara tillåtits att användas inomhus, vid tillexempel fritagningsförsök. Rikspolisstyrelsen öppnar nu upp för användning av tårgas i en situation där polisen redan möter stor kritik i hur de använder pepparspray. Reglerna har skärpts för hur polisen får använda pepparsprej, detta efter skarp kritik från justitieombudsmannen, nu ska samma poliser få tillgång till det betydligt kraftigare tårgasen.

Att massiva protester mot den ekonomiska krisen kommer blossa upp i Sverige verkar statsmakten mer övertygad om än arbetarklassen själv. Det är därför de ändrar reglerna kring tårgas, en gas som aldrig tidigare satts in mot folksamlingar i Sverige. Tårgas är ett stridsmedel som till och med är förbjudet i krig, enligt FN:s konvention om kemiska vapen. Tårgas irriterar ögon, hals och slemhinnor. För gamla och barn eller personer med astma kan den rent av vara dödlig.

Rättvisepartiet Socialisterna protesterar mot att polisen får ökade befogenheter att sättas in mot befolkningen. Hade tårgasen fått användas tidigare hade sannoligt använts för att bryta upp Lagenaarbetarnas strejkvaktkedjor i Stockholm och antirasisternas blockad av rasisternas torgmöte i Göteborg.

Kristofer Lundberg

GP

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: