Bakslag för HBT-rättigheter

Den 16 november röstade de styrande i St. Petersburg för ett förslag om att offentliga handlingar som ”propagerar för sodomi, lesbianism, bisexualism, transgenderism och pedofili” ska straffas med böter på upp till 50 000 rubel, cirka 10 000 svenska kronor.

Lagförslaget stoppades tillfälligt i december efter stora protester och över 200 000 namnunderskrifter emot densamma, men har nu sorgligt nog blivit verklighet.

Den nyss genomröstade lagen i St. Petersburg är en käftsmäll mot HBT-personer inte bara i Ryssland, utan världen över. Det är en lag som gör att det blir olagligt med ”HBT-propaganda”, vilket innebär att man inte får skriva artiklar eller böcker och ej heller tala offentligt om HBT-frågor. Politikerna menar att man måste ”skydda barnen” och att det är därför en sådan här lag behövs, och detta ställningstagande från deras sida torde få vilken människorättkämpes blod som helst att koka av ilska.

Polina Savchenko från HBT-organisationen Coming Out I St. Petersburg säger följande: ”Den här lagen är helt ignorant, inte baserad på någon vetenskap utan på homofobisk politik.. ..Lagen kan användas på allt som myndigheterna inte gillar. Vad propaganda innebär är vagt formulerat så risken är stor att man kan bli bötfälld bara genom att visa sin kärlek på stan” (citat hämtade från SR).

Talesmannen för det ryska parlamentet har tidigare krävt en landsomfattande lagstiftning emot HBT-rättigheter, liknande den som röstades igenom i St. Petersburg (som finns i flera städer), detta samtidigt som HBT-flyktingar utvisas till Ryssland då landet står på den lista över ”säkra ursprungsländer” som flertalet EU-länder använder sig av för att bedöma flyktingars fall. I Migrationsverkets landsbedömning om Ryssland går det bl.a att finna att ”Migrationsverket bedömer att ryska myndigheter både har vilja och förmåga att skydda sina medborgare” samt att det inte råder ”några svåra motsättningar i Ryssland”. Pridefestivalen har i Moskva förbjudits sex år i rad, och våldsamheter och förtryck emot HBT-personer är vanligt förekommande.

Samtidigt som allt detta sker i Ryssland läggs det ånyo fram ett homofobiskt lagförslag i Ugandas parlament. Dödsstraffet är borttaget men det innefattar strängare straff emot HBT-människor än i dagsläget, i vissa fall kan det vara tal om livstids fängelse. Lagen innefattar också straff emot de människor som skyddar HBT-människor och deras rättigheter.

Vad som behövs är internationell solidaritet och en masskamp underifrån. Att kapitalismen splittrar arbetarklassen genom att plantera motsättningar emellan dem i syfte att kontrollera massorna är inget nytt. Det finns ett intresse i att upprätthålla orättvisorna då det kommer göra att arbetarklassens olika grupper strider emot varandra, istället för att vända sig tillsammans mot den gemensamma fienden som ju är kapitalismen och dess hantlangare. Som socialister måste vi förklara att HBT-förtrycket kommer från samma källa som rasismen, kvinnoförtrycket och alla andra olika förtryck emot människor. All kamp emot världens förtryck och orättvisor måste kopplas samman till det kapitalistiska systemet som ger dem näring, med sikte mot en socialistisk värld i arbetarklassens intressen.

Robert Bielecki

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: