”Andreasson har ingen jävla aning om vad han pratar om”

Kampen för en likvärdig och bra skola är idag den fråga som samlar flest till kampen för välfärden. I Borås riktar sig protesterna mot det parti som i valet sade sig företräda offentlig sektor, Vänsterpartiet.
Lennart Andreasson (V) är den politiker som ivrigast försöker driva igenom stängningen av skolor. Att många är upprörda över de planerade nedskärningarna på Borås skolor var tydligt när Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar åter en gång samlade in namn
mot nedskärningarna under ett par timmar på söndag eftermiddag.– Andreasson har ingen jävla aning om vad han pratar om, sa en lärare som stannade för att skriva på protestlistan. Läraren var en av sex personer som under aktiviteten tecknade prenumeration på Offensiv.

RS informerade om det av politikerna utlysta informationsmöte på tisdag den 28 februari klockan 18.00 på Daltorpsskolan. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla som kan att gå dit och ställa politikerna mot väggen. Detta är också en demokratifråga. Tjänstemannaförslaget som ligger till grund för planerna skickades ut till politikerna i fredags, och blev samtidigt tillgängligt för allmänheten.

Det är föga troligt att samtliga politiker i nämnden har hunnit gå igenom och sätta sig in i vad de ska besluta om. De 112 sidor byråkratsvenska varav 46 sidor ägnas åt skolfrågan är knappast vad politikerna har ägnat helgen åt att läsa och sätta in sig i om de nu får frågor på tisdag om hur de ställer sig i frågan som ska upp för diskussion på stadsdelsnämndsmötet den 5 mars.
Samtidigt kommer en demonstration hållas utanför i protest mot detta vansinnesprojektet.Men var finns dialogen? Förslagen till beslut som tjänsteskrivelsen ge är att stadsdelsnämnd (SDN) Väster föreslår att Kommunfullmäktige beslutar om att avveckla Götaskolan redan till höstterminen 2012. För egen del uppmanas SDN att bereda plats för Götaskolans barn på Daltorpsskolan,  att utreda hur flytten av Svedjeskolans elever till Kristinebergsskolan ska möjliggöras samt en hel rad beslut som rör omorganiseringen av förskoleverksamheten inom stadsdelen.

Som RS tidigare skrivit så är det de som arbetar i verksamheten som är de största expeterna – lärarna som känner barnen och dess behov av pedagogisk kontinuitet, trygghet och stabilitet under skolåldern. Detta är något som inte kan ersättas av ett politiskt elittänkande i form av utredningar, kalkyler och generella skrivningar som ”denna arbetsordning syftar till att samverkan sker nära där förändringarna avses genomföras och i direkt dialog mellan de parter som kommer att ansvara för genomförande av förändringar och därefter arbeta i verksamheten”.Nyheten om nedskärningarna nådde boråsarna tidigare än vad politikerna önskat, eller som Lennartsson själv skriver till RS: ”ett internt arbetsmaterial som läckt ut till Borås Tidning”.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att alla beslut som fattas angående våra barns skolor måste tas fram genom dialog med de berörda och verkligt inflytande av föräldrar och lärare. Om inte politikerna är villiga till detta måste protester resas för att tvinga dem till det. Föräldrar, lärare och fackliga organisationerna måste få vetorätt gentemot alla omorganiseringar.

Stefan Berg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: