SDN-möte beslutade om nedskärningar

Måndagens möte för stadsdelsnämnd Väster slog fast nedskärningsplanerna med få ändringar. För de som var på mötet var det tydligaste intrycket att skillnaden mellan de röd-göna och Allianspartierna är utraderad.

Lotta Stålborn, vice ordförande för föräldraföreningen på Svedjeskolan, inledde frågestunden med att konfrontera politikerna och kräva en konsekvensbeskrivning. Hon pekade också på tidigare beslut i stadsdelen att en ökad måluppfyllning ska uppnås i dialog med föräldrarna. Hon blev under den nästan timslånga frågestunden innan mötte började inte besvarad med annat än tomma ord.

Lennart Andreassons (V) mantra att kommunen betalar 4 000 kronor per elev till tomma lokaler bemöttes av en annan förälder som hänvisade till siffror från SCB:

– Borås kommun har 8 980 elever och de kostar 1 239 kronor styck, vem av er är det som räknar fel?

Föräldrarna frågade hur mycket tjänstemännens lokalhyror kostade och om  det fanns siffror framtaget för det, en högst relevant fråga eftersom byråkratin har 2 000 anställda.

Under resten av frågestunden turades politikerna om att skylla på varandra eller tjänstemännen i förvaltningen, samtidigt som det blev allt mer uppenbart för de samlade att den borgerliga oppositionens ändringsförslag inte var annat än fernissa. I Borås Tidning klagar Lennartsson på att oppositionen vill plocka politiska poäng – det är sant, men den enda anledningen till att det är möjligt för dem att göra det är den högerpolitik som majoriteten S, V och MP för.

Vi talade med Lotta Stålborn efter mötet:

– Visst är ekonomin viktig, men det är ännu viktigare att barnen är nöjda. Vi undrar hur förankrat det här egentligen är. Om rektorerna varit informerade så verkar de inte ha talat med lärarna, för det här har kommit som en chock för många.

SDN-mötet beslutade om nedläggning av Götaskolan och fortsatt utredning om hur man ska hantera lokalfrågan. I praktiken innebär inte detta någon skillnad, politikernas gemensamma ambition är fortfarande att genom attacker på den kommunala skolan fatta nedskärningsbeslut. Däremot ger detta mer tid för att samla ett motstånd. Götaskolans öde ska nu klubbas igenom en sista gång i kommunfullmäktige innan det är klart att portarna inte öppnas för höstterminen 2012.

I helgen demonstrerade 500 personer i Vänersborg mot nedskärningarna på framförallt landsbygdsskolor. Precis som i Borås använder man lokalhyror som skäl, och försöker motivera sammanslagningar med den nya läroplanen. I Göteborgsförorten Angered har protesterna kokat under hela hösten då stadsdelsnämnden velt stänga te skolor. Här har protesterna resulterat i en delseger – politikerna har fått göra reträtt på delar av nedskärnignarna, och nu laddar föräldranätverken för fortsatt kamp.

Detta visar vägen för kampen mot skolnedskärningarna. Högljudda protester är det enda som tvingar politikerna att lyssna och utan motstånd så finns det ingen sista nedskärning. Den dialog som föräldrarna från Svedjeskolan efterlyste på mötet igår kommer inte att äga rum på lika vilkor om boråsarna inte tar kamp för den!

Robert Bielecki

BT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: