Protester försvarar Jönköpings kulturhus

Politiker – med Mats Green (M) i spetsen – har under en längre tid varit kritiska till utvecklingen på Kulturhuset. Föreningen Kulturhuset, som driver huset, har fått disponera det gratis och fått visst verksamhetsbidrag, men politikerna är inte nöjda.

Striden började med att Mats Green med flera reagerade mot vad de ansåg var vänsterextremistisk propaganda på Bokcafét (se länk nedan), en av många verksamheter i Kulturhuset. Politikerna har bland annat diskuterat att införa hyra i lokalerna, vilket föreningen menar sätter stopp för verksamheten.

Under en presskonferens den 27 mars meddelade kommunalråden Mats Green och Anna Mårtensson (FP) samt kulturnämndens ordförande Inger Gustafsson (FP) att kommunen säger upp avtalet med föreningen Kulturhuset för att göra en omstart i huset.

– Vi tror inte att den nuvarande kulturhusföreningen förmår att utveckla verksamheten så som vi vill, motiverade Anna Mårtenson beslutet, utan att egentligen peka på vad de vill se för utveckling.

Det här beskedet gjorde att Facebook-gruppen ”Aktionsgruppen för ett hus i centrum” bildades. Gruppen bjöd in till demonstration på Tändsticksområdet den 14 april.

På gruppens blogg står det att de räknar sig till samma rörelse som Pantrarna i Biskopsgården i Göteborg, Husby kräver respekt i Stockholm, och Möllevångsgruppen i Malmö.

Demonstrationen hade fyra paroller: för ett medlemsstyrt Kulturhus; för Kulturhuset och den fria kulturen; inget politikerstyre i Kulturhuset, och inget vinstdrivande i Kulturhuset.

”Nu vill politikerna – med Mats Green (M) och Anna Mårtensson (FP) i spetsen – gå in och styra och ställa i Kulturhuset. Dom vill säga upp samtliga föreningar, och sedan sitta och handplocka dom föreningar som passar in i deras världsbild” skriver man på gruppens hemsida.

Ungefär 150 personer hade samlats på Tändsticksområdet den 14 april. Det började med ett torgmöte där talarna skildrade huset som en av få platser där ungdomar får skapa något eget utanför marknadens villkor. Kommunalråden Mats Green och Anna Mårtensson fick flera skopor kritik.

”De beslutar uppifrån – utan förvarning – att kasta ut oss, och bjuder sedan in till dialog. Nu ska föreningarna skicka in papper till dem, och så ska de säga ‘bra’ eller ‘dåligt’ ”, sade en talare.

Torgmötet höll på ungefär en timme, då det blev dags för demonstration. Innan avfärd delades lappar med slagord ut: Vems hus? Vårat hus; Vårat hus, våran scen, utan Anna och Mats Green, och Kulturprofit är bara skit. Demonstrationen gick genom Västra Centrum till Rådhuset, fortsatte genom Östra Centrum, och tillbaka till Tändsticksområdet, dit den anlände efter ungefär en timme.

För att utveckla rörelsen som företrädarna i Pantrarna, Husby och Möllevången krävs  nu att man öppnar upp för Jönköpings alla föreningar och politiska grupper som vill försvara ett kulturliv utan högerpolitikens censur och toppstyrning. Planeringsmöten för att diskutera vad nästa steg ska vara, diskussioner om strategi och metoder med alla som vill vara me doch ta striden för Kulturhuset.

Christer Lennquist

Jönköpings bokcafé hotat

www.etthusicentrum.wordpress.com

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: