Ökat våld i krisens spår

Igår blev en man allvarligt skottskadad på Hässletorg, han vårdas nu på sjukhus och läget beskrivs som stabilt, rapporterar BT idag.

Vittnen till händelsen beskriver att man hörde en rad smällar, och polisen har hittat fem tomhylsor på platsen för skottlossningen. Enligt vissa vittnen fanns minst två personer i bilen som försvann efter skottlossningen, skytten och en förare, skriver BT. Polisen säger att man i nuläget ine har några misstänkta.

Oavsett vad som är bakgrunden till gårdagens skottlossning kan man konstatera att våldet är ett samhällsproblem och att orsakerna är politiken som förts. I nedskärningarna och krisens spår ser vi hur våldet ökar, och det visar på en farlig samhällsutveckling där många gånger unga är i riskzonen för att dras in i kriminalitet.

Frustrationen med arbetslöshet, bostadsbrist och nedskärningar resulterar i fattigdom, hopplöshet, psykiskt lidande och kriminalitet, vilket ofta ger sig uttryck genom våld och skadegörelse. Lösningen som de etablerade politikerna ropar efter är fler poliser, men detta är inte att angripa roten till problemet. För att motverka kriminalitet, utslagning och missbruk krävs kamp och organisering mot den högerpolitik som orsakar de ökande klassklyftorna i samhället.

Offensiv har pratat med en boråsare, som dock vill vara anonym:

– Folk tror inte att något sånt här ska hända i en liten stad. Problematiken med växande utanförskap existerar även i de mindre städerna men det kommer upp till ytan först när något inträffar och då är det redan försent. Det behövs en mobilisering av det förebyggnade arbetet och på Hässleholmen finns ett gediget samarbete mellan bostadsbolag, kommunen, frivilligorgansationer och kyrkan för att skapa ett tryggt område.

Hässleholmen är en av de förorter som regeringen har valt ut i sin ”tävling” om att dela på 200 miljoner extra. De områden som lyckas bäst i att jämna ut problem inom utbildning, sysselsättning och minskat försörjningsstöd fär en större del av kakan. Men mer resurser behövs nu.

Rättvisepartiet Socialisterna fördömer våldsdåd men menar att problemet inte kan lösas av dagens förda politik. Så länge det finns ekonomiska motsättningar i samhället, så länge det finns de som tjänar på skillnaderna på arbets- och bostadsmarknaden, och så länge det inte finns en kraft som kan ta strid mot detta så kommer problemen med kriminalitet inte att försvinna.

Stefan Berg

BT1 BT2 BT3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: