Kampen måste tas varje dag

För att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, samlades ett 30-tal i Borås under söndagen i en manifestation, anordnat av Livet Efter Våldet (L.E.V).

Hisham El-Horr från Vänsterpartiet var den första talaren som förklarade att det inte finns någon naturlag som säger att män har rätt att använda våld mot kvinnor. Däremot finns det tyvärr en allmän acceptans för det. Det är dags att sätta ner foten.

Initiativtagare till både manifestationen och organisationen L.E.V, Lisa Thorander, var nästa talare som lyfte fram hur tidigt vi formas till att efterleva de normer som finns i samhället, redan från de leksaker vi använder som barn.

– Dagens rättssystem skuldbelägger ofta kvinnan på ett sätt som visar att kvinnan är underordnad mannen. Vid våldtäktsfall och misshandelsfall sätts fokus på kvinnans psyke och om hon var ”besvärlig”. Kvinnans klädval är också betydande för domen. 66% av befolkningen utgörs av kvinnor, 2/3 av allt arbete i världen genomförs av kvinnor men endast 1% av jordens tillgångar ägs av kvinnor.

Lisa fortsätter sedan:

– Våld mot kvinnor är ett internationellt folkhälsoproblem och det är en stor skam i samhället. I Sverige anmäldes 28 000 fall av kvinnomisshandel år 2011, samtidigt som mörkertalet är stort. Rädda Barnen uppskattar att 190 000 barn i Sverige lever i en familj där våld är en del av vardagen.

Christoffer Tollesson var en annan talare på manifestationen:

– Den kvinnoförnedrande bubblan som finns i samhället är det inte många som har lyckats ta sig ur. Det finns kvinnor som har bränts av syra och döms till stening i diverse länder. Även i Sverige finns en stark kvinnoförnedring. Kvinnovåld är något som förekommer i alla länder världen runt. Vi kan ta den här fighten mot kvinnomisshandel tillsammans. Det är vårt ansvar.

Som representant för RS talade Minela Mahmutovic som menar att kampen mot mäns våld mot kvinnor inte tar slut efter manifestationen eller den internationella kvinnodagen, utan den påbörjas om igen för varje dag som går. Kvinnor som är drabbade av psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld får sällan hjälp framför allt på grund av bristande resurser. Idag är ständiga nedskärningar rådande i de områden som bäst kan hjälpa kvinnor, så som kvinnojourer och socialtjänsten.

– Våldet mot kvinnor är ingen isolerad fråga, utan den existerar i och med den patriarkala och ekonomiska strukturen i samhället. Kvinnan får mindre lön än mannen trots lika arbete, kvinnor är den grupp som oftare har deltidsanställningar även om de vill jobba heltid, kvinnodominerade yrken är de som drabbas mest av nedskärningar och kvinnor utnyttjas ständigt i sexistisk reklam och i porrindustrin. Det bildar ett klimat som accepterar våldet som drabbar kvinnor.

Minela lyfte även upp det ökade motståndet mot våldet mot kvinnor och nedskärningarna på arbetsplatser. Som exempel nämnde hon Spanien och Irland där tusentals kvinnor har demonstrerat för aborträtten.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver ett stopp på nedskärningar och privatiseringar, ett skrotande av porrindustrin och den sexistiska reklamen och mer resurser till kvinnojourer. Vi tar kampen för kvinnans rätt till sin egen kropp, för rätten till fasta jobb med en rättvis lön samt en upprustning av den offentliga sektorn.

Irma Mahmutovic

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: