Lyxrenoveringar även i Borås

Samma saker händer i Borås som i resten av Sverige. Fastighetsbolaget Weland Fastigheter AB ska lyxrenovera sina hyresrätter på övre Norrmalm i Borås. Hyran kommer att chockhöjas till en nivå som är betydligt högre än vad de låg- och medelinkomsttagare som, för närvarande, bor där har råd att betala. 
Från cirka 7 000 till runt 8 500 kr/mån är den höjning som fastighetsbolaget vill få till genom renoveringen. 1 500 kr motsvarar en hyreshöjning på 21 procent. Beskedet kom i början av april, och under de två månader som förflutit sedan dess har en dragkamp inletts mellan boende och ägare. Beskedet kom som en blixt från klar himmel med posten i början av april i år. Eftersom stammarna inte bytts en enda gång sedan husen byggdes i början av 1970-talet kanske det vore på sin plats, säger en boende som Offensiv talat med:

– Jag vet lägenheter där avloppsvatten runnit uppåt och kommit ut i dusch, handfat och diskho. Men stambytet ska väl bekostas av de hyreshöjningar vi fått varje år sedan jag flyttade in här, för typ 20 år sedan?

Hon fortsätter:

– Men det är inte bara nödvändiga förbättringar som görs. Badrum och toalett ska byggas ihop, klinkers ska läggas innanför dörren, väggarna ska tapetseras om och garderober tas bort.

Hon har ingenting emot en upprustning i sig, men tycker att om det nu måste göras en dyr omtapetsering, byte av spisfläkt, golv och så vidare borde det göras i ett skede när en lägenhet byter hyresgäst. På det här viset får alla boende i husen leva i ett byggkaos under oviss tid.

– Men det skulle väl kosta för mycket för ägaren att göra på det sättet, suckar hon.

Hon är säker på att alla dessa icke nödvändiga förändringar, syftar till att höja marknadsvärdet på lägenheterna. Med höjda hyror vill man antagligen få in familjer med högre ekonomisk och social status, vilket skulle öka marknadsvärdet på lägenheterna ytterligare.
På detta vis hamnar den privata bostadsmarknaden i en spiral med ökande underskott på billigare lägenheter med ett samtidigt ökande överskott på dyrare lägenheter, en spiral som växer sig högre och högre tills den är så hög att den rasar ihop. Exemplet med Weland är inte unikt, i Göteborg och Uppsala planerar Stena Fastigheter lyxrenoveringar med hyreshöjningar på uppåt 60 procent som följd. I Husby har de boende stoppat liknande renoveringar genom organiserade protester.

Rättvisepartiet Socialisterna står för en upprustning på de boendes villkor. Renoveringar som är nödvändiga för att upprätthålla normal standard ska göras utan hyreshöjningar. Enad kamp mot giriga hyresvärdar är det enda sättet att stoppa utvecklingen.

RS Borås

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: