Det brinner i Borås

Ökad frustration bland unga och upptrappad konflikt med polis är i Borås ett fenomen som under de senaste fem åren har eskalerat, för att under 2012 och 2013 blomma ut i händelser snarlika de vi ser i Stockholm och Göteborg.

Hulta_02

Ytterligare en i raden av våldsamma incidenter i östra Borås inträffade i månadsskiftet augusti/september. Det var sent på kvällen lördagen den 31 augusti som en bil blev helt utbränd och en annan brandskadad. Två veckor tidigare brann tre bilar på det närliggande Hulta, då så kallade Molotov-cocktails kastats in i var och en av bilarna.

En anledning till händelseutvecklingen, som ungdomar själva pekat ut är det nya arbetssätt där polisen drastiskt ökat sin närvaro i områden som Hulta, Norrby och Hässleholmen. ”Områdespolisen”, en grupp på sju personer vars syfte enligt dem själva är att ”skapa trygghet” med sin närvaro, uppfattas av många istället som provocerande och övervakande.

Sedan flera år tillbaka har framförallt miljonprogrammen på Hässleholmen och Hulta drabbats av anlagda bränder och annan skadegörelse. Ekarängsskolan har vandaliserats ett par gånger om med både anlagda bränder, krossade rutor, sönderslagen inredning och vid den sista incidenten sprejades även slagord på skolans ytterväggar. I september förra året drabbades cirka 3 000 hyresgäster efter ett brandattentat mot det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder.

Under 2013 har man dock sett en markant ökning av sådan aktivitet i området. Det är organiserad brottslighet, huvudsakligen kretsande kring hantering av narkotika, som blivit ett problem. Uppgörelser med dödlig utgång där skjutvapen är inblandade har tidigare aldrig skett på öppen gata. Än så länge har inte våldet fått dödlig utgång, men skjutvapen har blivit vanligare och precis som ibland annat Göteborgs förorter har nu skottlossning ägt rum på gator och torg.

Offensiv frågar en anställd på en av Hässleholmens grundskolor.

På vad beror de senaste årens upptrappade våld?

– Det är väl en kombination. Men jag ser ju att både vandalerna och langarna är ju människor som inte har något att förlora. De här killarna står ju utanför samhället. Deras möjligheter att få utbildning, jobb och respekt är ju inte så stora.

Utanförskap och känslan av att inte ha någonting att förlora föder desperation, som exempelvis kan ta sig uttryck i attacker på det etablerade. Tyvärr inte alltid på utanförskapets rot, utan man attackerar även grannar, bostäder och skolor. Detta utanförskap kan också leda till att människor bestämmer sig för att skaffa sig ett liv med gemenskap, inkomst och respekt genom att uppgå i kriminella nätverk

Rättvisepartiet Socialisterna menar att man istället måste organisera sig och ta gemensam kamp mot det system som ligger bakom nedskärningar och arbetslöshet. Roten till problemen ligger i den förda politiken och det är bara i en enad kamp för upprustning av skolor, vårdcentraler och bostäder som man kan nå framgång. Precis som initiativ till gemensam kamp i Stockholms och Göteborgs förorter har gett resultat så kan Borås förorter ta strid för mer resurser och ett stopp på nedskärningar och våldsupptrappning.

RS Borås

  • Stoppa nedskärningarna på skola, fritid och omsorg
  • Mer pengar till stadsdelarnas offentliga verksamhet, behoven måste styra
  • Bygg bort bostadsbristen – återkommunalisera och rusta upp slitna bostadshus
  • Arbete och bostad åt alla – boende och arbetsplatser under demokratisk kontroll

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: