Kvinnodagen närmar sig


 När Internationella kvinnodagen 2015 närmar sig står kvinnorörelsen inför stora uppgifter. Historiska segrar har genom åren vunnits. Några av dessa har tryckts tillbaka av patriarkatet. 

 

Kvinnor har i allmänhet lägre löner. Kvinnodominerade yrken har lägre status. Kvinnor är underrepresenterade på maktpositioner. Kvinnor möts hela tiden av normer för hur kvinnor ”ska” vara. Våldet mot kvinnor – i form av våldtäkter, fysisk misshandel, psykisk misshandel, könsstympning och mord fortsätter. 

 

På sistone har framförallt två frågor hamnat i fokus hos mainstreammedia:  Dels näthatet mot kvinnor. Kvinnor får utstå hatiska meddelanden och grova hot i en omfattning som mycket större än den för män. Dels kvinnlig könsstympning. Detta brutala sätt för patriarkatet att ängsligt sätt för att behålla sin makt är ett övergrepp på kvinnor som är så fruktansvärt att en nästan saknar ord för att beskriva sina känslor för är någonting som pågår här i Borås, här i Sverige, här i världen. Åter är kvinnodagen här, och vi kan konstatera att inte så mycket har förändrats. Kvinnor har i allmänhet lägre löner. Kvinnodominerade yrken har lägre status. Kvinnor är underrepresenterade på maktpositioner. Kvinnor möts hela tiden av normer för hur kvinnor ”ska” vara. Våldet mot kvinnor – i form av våldtäkter, fysisk misshandel, psykisk misshandel och mord fortsätter. 

 

Speciellt näthatet mot kvinnor uppmärksammats. Kvinnor får utstå hatiska meddelanden och grova hot i en omfattning som mycket större än den för män.

 

Det är viktigt att ifrågasätta och förändra folks attityder, kämpa mot diskriminering, försvara rätten till abort och förändra lagstiftningen kring våldtäkt – så att det inte alla domar blir frikännanden.

 

Samtidigt är dessa frågor kopplade till klassamhället. De största problemen för många kvinnor hänger ihop med att deras yrken är underbetalda. De hänger ihop med osäkerhet på arbetsmarknaden. De hänger ihop med att den offentliga servicen blir allt sämre och utsatt för privat vinstjakt. De hänger ihop med svårigheten att få bostad till rimligt pris. De hänger ihop med att många bostadsområden blir allt mer slitna och nedgångna


Dessa problem kräver kampDet räcker inte att bara säga att alla är lika mycket värda. Vi måste tillsammans, både kvinnor och män, kämpa varje dag för att motverka kvinnoförtrycket. Vi måste kämpa mot det system som köper kvinnlig arbetskraft billigt och säljer deras kroppar i reklam, film och tidningar. Vi måste kämpa mot det system som avskedar vårdpersonal, stänger förskolor samt ger kvinnor mindre i både lön och pension.

 

Det är viktigt att ifrågasätta och förändra folks attityder, kämpa mot diskriminering, försvara rätten till abort och förändra lagstiftningen kring våldtäkt – så att det inte alla domar blir frikännanden.

 

Sjukhuset är en stor arbetsplats för kvinnorna i Borås. Sjukhuset blir ständigt utsatt för nedskärningar. Nedskärningarna och bristen på resurser leder till att personalen stressade, utbrända och på andra sätt sjuka. Eftersom många i personalen är kvinnor, blir det kvinnor som drabbas. 

 

Dessa problem kräver kampDet räcker inte att bara säga att alla är lika mycket värda. Vi måste tillsammans, både kvinnor och män, kämpa varje dag för att motverka kvinnoförtrycket. Vi måste kämpa mot det system som köper kvinnlig arbetskraft billigt och säljer deras kroppar i reklam, film och tidningar. Vi måste kämpa mot det system som avskedar vårdpersonal, stänger förskolor samt ger kvinnor mindre i både lön och pension. Vi måste kämpa mot handeln med kvinnors kroppar, oavsett om det gäller prostitution, surrogatmödrskap eller något annat. 

6 Responses to Kvinnodagen närmar sig

 1. Badriya skriver:

  Ja det är så faktiskt ,men en individ kan inte göra skillnad ,men om vi är många och kämpar mot detta då kan vi göra stor skillnaden.
  Det innebär att alla kvinnor är misshandlade på något sätt då vi behöver kämpa våra rättigheter för att förhindra detta.

 2. Badriya skriver:

  Omskärelse är en stark sjukdom som går inte att bota för den inträffande ,men man kan förhindra bara. En dålig normer som en del av värdens samhället brukar göra mot kvinnorna. Som kallas Könsstympning,omskärelse. Alla upplever detta på olika sätt ,men de flesta upplever som traumatiska upplevelse och panikattack. Fysiska och psykiska skada ,omedkänsla som många kvinnor hade inträffat.

  I tex Somalia, Eritrea och Etiopien genomgår nästan alla kvinnor en form av omskärelse som är könsstympning. Anledningarna till detta kan vara många. Kanske ses kvinnan inte som ”ren” så länge hennes klitoris inte avlägsnats eller kan det bero på att man önskar att hon skall vara kysk fram till äktenskapet. Denna sed har existerat under lång tid och många är rädda för att straffas om de överger den. Kvinnor kanske inte kan gifta sig, eller anklagas de för otukt. Familjen kan också förlora sin ”heder” om traditionen inte efterlevs.

  Kvinnlig omskärelse har också varit vanligt i Nordamerika för att kontrollera kvinnans sexualitet. Särskilt i USA var det vanligt fram till 50-talet. Anledningarna till detta var många men den kanske vanligaste orsaken var att man ville minska onani. I England publicerade Isaac Baker Brown en bok om hans framgångar vid behandling av kvinnlig onani med könsstympning. Han hävdade också att detta var ett botemedel mot oklara mentala störningar såsom hysteri och epilepsi. Lösningarna för att hindra onani var otaliga. Ett exempel är kyskhetsbältet, som först användes under medeltiden för att säkerställa att hustrur förblev kyska medan deras män var borta. För att förhindra onani bland pojkar användes spetsade ringar eller ännu mer drastiska metoder som kauterisation eller kastrering.

  En omskärelse kan vara olika omfattande, från att hela klitoris och delar av de inre blygdläpparna skärs bort till att toppen av klitoris avlägsnas. Den mest omfattande omskärelsen är den faraoniska, där klitoris och både de inre och yttre blygdläpparna tas bort. Kvinnan sys därefter ihop och endast ett litet hål lämnas kvar för urin och menstruationsblod. Hon måste sedan klippas upp när hon skall föda barn.
  Forskare menar att mannen har behov av att ha kontroll över kvinnan och hennes sexualitet. Det är en fråga om makt. Därför kräver han att kvinnan skall vara omskuren. Det finns i dag cirka 150 miljoner omskurna kvinnor i världen enligt WHO, huvudsakligen Afrika, Asien och Mellanöstern, men omskärelse av flickor sker även i Västvärlden.

  Kvinnlig omskärelse förekommer framför allt i Afrika. Omskärelsen sker där inom många olika kulturer, trots att bruket av omskärelse saknar stöd i samtliga världsreligioners skrifter. Många forskare tror att riten är 3000 år gammal och att den har uppstått i Nildalen. Bruket förekommer också hos etiopiska judar och kristna egyptier.
  Operationen äger rum när flickorna är mellan sex och tio år gamla. I Somalia och på många andra ställen på den afrikanska landsbygden finns speciella omskärerskor, som arbetar utan bedövning med rakblad, sax eller glasskärvor. Stympningen leder till bl.a. smärta vid urinering, menstruation och samlag.
  Man misstänker att omskärelse på kvinnor äger rum i hemlighet i Sverige, men de flesta, som vill omskära sina döttrar, åker till hemlandet och får det utfört av kanske samma kvinna, som omskar modern.
  Genom omskärelsen upptas flickorna i de äldres gemenskap. Det ingreppet sker ofta utan bedövning och med smutsiga redskap. Tusentals flickor dör under eller efter operationen. Familjer, som har det bättre ekonomiskt ställt, låter sina flickor få genomgå ingreppet på sjukhus. I många länder är det svårt att få en icke omskuren flicka bortgift.
  Vi vet att omskärelsen är inte något religon att göra och inte heller frisk personers tankande ,men det är ju en sjukdom som alla anda sjukdom som kom en gång och spred sig en del av värden.
  En av de som hade upplevt detta !
  Oj hur man kan vara så himla rädd eller glad.
  Det var en soligt sommar dag ,stan känd ode och luft stor stila.
  Jag lekte med våra hönor och jag var så glad för att det var den dagen som jag skulle bli riktig flicka samt många tankar snurrade på mitt huvud.Jag tyckte att det skulle ta slut mobbingen ,om att jag inte var omskuren,jag hade stor rädsla om detta och jag var en annan värden som krävde mig många frågor som jag inte kunde eller aldrig svara på. Jag visste inte varför man gjorde detta och varför en kvinna kom inte gifta sig om hon inte var omskuren. Det värsta hade hänt då ,det var en gammal kvinna som hade med sig massor av knivar och trådar. Hon tittade på mig ett allvarligt sätt och rubbade på mig. Jag vände mig mot henne och hon sa till mig ,satt dig sedan sex andra kvinnor som var vårt grannar kom och jag låg mig på ryggen.De där kvinnorna drog på mina ben och lår medan de andra höll mina händer fast.Hon började kära mig med en stor kniv ,jag hörde ,hur hon kär min kropp och smärtan skulle ta hela min själ. Jag ville dö för att det gjort så konstig ont samt kändes obehagligt smärta att hon kär och tog bort en del av min viktigaste kropp och sedan styrde hon ihop. Operationen skede utan bedövning medel.
  Det kanske skulle kändes bättre ,om det skulle ta slut efter den dagen,men forsätter evighet.

 3. Badriya skriver:

  https://m.youtube.com/watch?v=1RGfqToaVnQ

  Om ni intresserar ett livande berättelse rekommenderar jag att ni får gärna titta den här filmen som är en sanning berättelse och handlar om att vara en omskuren kvinna.

 4. faduma skriver:

  Oh!
  Det är orättviss och att det tar slut en dag fortsätta gärna att kämpa mot de

 5. fatma skriver:

  Oh det var inte klok att de gjorde så här.

 6. nimo skriver:

  Vi som är kvinnor måste kämpa och hjälpa varandra så att det tar slut omskärelse kvinnliga rättigheter är viktig att vi tar stor kamp mot detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: