Kvinnokamp – klasskamp 


I Borås uppmärksammades i år Internationella Kvinnodagen på den 7:e mars. 12.00 hölls tal på Stora Torget. 16.00 inleddes stadsdelsfest på Hässlehus

Förutom mat, dans, livemusik, bokbord och 150 personers glada umgänge bjöd Badriya från UFSK, Utveckling För Somaliska Kvinnor, ett vitglödgat tal om könsstympning. Dessutom visades en kort film i ämnet. 


Dans och sång från lokala grupper avlöste varandra. Som avslutning bidrog Marlene Mardo, som har rötter i Hässleholmen, med en halvtimmes hiphop från Jönköping. 

Bland talarnas fanns bl.a. Minela Mahmutovic från Rättvisepartiet Socialisterna. Hon beskrev i sitt tal vad en klassmedveten kvinnokam utgörs av. Några av hennes poänger lyder som följer: 

Kvinnokampen är en kamp för lön att leva på. Kvinnor i våldsamma relationer behöver ekonomisk självständighet för att kunna ta steget ut det destruktiva förhållanden. 

Kvinnokampen är en kamp för fackliga rättigheter på klädindustrierna i Bangladesh. Kvinnor är i högre utsträckning utsatta för de odrägliga villkor som råder på denna typ av arbetsplats. 

Kvinnokamp är en kamp för mer pengar till offentlig sektor. När vård- och omsorgsyrken drabbas av nedskärningar är det kvinnors arbetsplatser som drabbas, och kvinnor som måste vara hemma oavlönat för att ta hand om barn, sjuka och gamla. 

Kvinnokamp är att ta strid för resurser till fler skyddade boenden och snabbare tillgång till dessa. 

Kvinnokamp är en kamp för tryggare miljöer i våra bostadsområden. 


När klockan började närma sig tio avslutades det hela. Stämningen var god, och vi vågar nog hoppas på att flera unga kvinnor gick därifrån med självförtroendet att stå ta itu med kamp för sina levnadsvillkor. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: