Borås föräldrar i uppror

  

Torsdagen den 28:e maj demonstrerade över 300 personer, mestadels elever och föräldrar men också lärare och annan skolpersonal mot nedskärningar inom skolan i Borås. 

Detta kan ses som en fortsättning på protesterna 2011, då politikerna påstod att nedskärningarna var något tillfälligt. Många upplever att måttet nu är rågat.

På några av de många plakat som tillverkats inför demonstrationen stod saker som ”Barnen är vår framtid!” och ”Ge barnen lust att läsa, lust att lära och möjlighet att lyckas!”
– Vem ska ta ansvar för de elevassistenter som dras in?, frågade föräldern Anders Hedendahl retorisk.
– Jag tror att det finns pengar till detta men det handlar om prioriteringar, fortsätter han. 

På den efterföljande frågestunden i kommunfullmäktige poängterades att ansvaret för försämrad skola inte bör läggas på rektorerna, som oftast gör sitt bästa med de knappa medel de fått till sitt förfogande. Det samma gäller lärare som gör allt de kan med de resurser det får. Istället riktas ilskan riktigt mot den styrande majoriteten och dess nedskärningspolitik som går stick i stäv med de vallöften som gavs ifjol. 

Rättvisepartiet Socialisterna pekar på att det är politikerna som bär ansvaret för de nedskärningar som sker och orsakar skolans kris. Om pengar saknas i kommunen så handlar det om att slå uppåt och inte nedåt, att kräva pengarna där de finns och kräva tillbaka pengarna från staten vars bidrag till kommuner och landsting är allt mindre.

Det behövs fler vuxna i skolan, inte färre – både lärare, elevvårdande personal och annan personal. Alla elever har rätt till en bra skola och utbildning och stöd för att nå uppsatta mål. Nu måste protesterna gå vidare och växa i styrka genom att samla föräldrar, lärare och rektorer i en gemensam kamp för mer resurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: