Var ska Borås studenter bo?

 I Borås råder, som i alla Sveriges universitets- och högskolestäder, brist på bostäder för studenter. Många sover på soffor, i husvagnar, tält eller hyr soffplatser. Somliga övernattar i Missionskyrkan. 

  


Pernilla Jansson är en av de studenter som flyttat till Borås för att läsa på Högskolan. Hon ställer välvilligt upp på en intervju, trots att hon är överhopad med plugg.

 

Omedelbart när hon kom till Borås fick hon känna på den bostadsbrist som präglar hela landet, och som i hög utsträckning drabbar studenter. Inom loppet av ett år blev hon tvungen att flytta tre gånger. Medelpriset för en studentlägenhet för en ensam student i Borås är 4500 kr/mån. Och om en, som Pernilla har barn och sambo, krävs det förstås större lösningar. Just nu bor hon i en lägenhet på Norrmalm, som hon hyr i andra hand för 7300 kr/mån.

 

Hon är inte ensam i sin situation. 8000 personer studerar heltid på Högskolan i Borås. Men det finns bara 1000 studentlägenheter.

-Det är fruktansvärt illa, beskriver hon läget. 4500 kr/mån är mer än vad de flesta klarar av. Hon är också kritisk ur ett samhällsekonomiskt perspektiv till hur bostadsfrågan hanteras av politiker.

– Detta bidrar ju till att vi inte kan börja studera, som samhället vill att vi ska göra! Vi kan ju inte plugga om vi inte har någonstans att bo! 

Avsaknad av ordnad bostadssituation leder självfallet till en livssituation fylld av stress, vilket kan leda till psykisk och fysisk ohälsa samt försämra studieresultaten. 

P.g.a. bristen på billiga lägenheter i allmänhet, och på studentbostäder i synnerhet, sover många på Borås Camping, i tält, husvagn samt på vänners soffor och i Missionskyrkan. I sin utsatta situation känner Pernilla stark solidaritet med de som flyr för sina liv, från krig och förtryck i Mellanöstern och andra delar av världen till Sverige.
– Kommunen borde öppna upp stängda vandrarhem och hus i hela Sjuhärad [områdena runt de sju tätorterna i Borås omnejd], så att vi kan ta emot fler flyktingar. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ser ingen motsättning mellan bostäder för flyktingar och bostäder för studenter. Pengar finns i överflöd, bl.a. hos ägarna av de stora byggbolagen. Deras vinster skulle kunna användas till nya, bra, klimatsmarta och billiga bostäder istället för till aktieutdelningar, bonusar, fallskärmsavtal och spekulation på börsmarknaden.

 

Det behov som studenter, arbetare och andra lågavlönade har av billiga bostäder måste tillgodoses. Det behövs ett omfattande program för nya bostäder. De bostäder som finns måste rustas upp. Och allting måste ske på ett klimatsmart sätt. Eftersom det är lönsammare att bygga och sälja dyra bostadsrätter än billiga och bra hyresrätter måste byggbolagen förstatligas. Hyresvärdar som lever på att ta ockerhyror och samtidigt missköta sina fastigheter, måste omedelbart tas i tvångsförvaltning.  Allmännyttan, som i praktiken är avskaffad, måste upprättas igen. Bostad skall vara en rättighet, inte en handelsvara.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: