Borås möttes av uddlöst kommunfullmäktige

20150919_124201 20150919_123507

Lördagen 19:e september hölls en manifestation i Borås under namnet ”Refugees Welcome”.

Bilder på flyktingkatastrofens offer har fött solidaritet med flyktingar och en rörelse har vaknat till liv bland bredare skikt av befolkningen.
De etablerade partierna känner av opinionen och trots att de själva står som ansvariga för den omänskliga flyktingpolitik som förs vill de nu rida på vågen av solidaritet.

Runt 500 personer hade samlats på P.A. Halls terrass i Borås.
Vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige Ida Legnemark fanns bland talarna:
”Idag samlas vi för att kärlek och medmänsklighet är starkare än hat och främlingsfientlighet. Vi säger välkomna till Borås, välkomna att bygga framtiden med oss” sa hon i sitt tal.
Hon fortsatte med att läsa dikten ”En broder mer” av Stig Dagerman.
Det är en kort dikt som handlar om att man visserligen aldrig kan förändra världen, men att det i alla fall går att hjälpa enskilda individer.
Detta är talande för det sätt på vilket vänsterns toppskikt ser på hur dagens problem ska lösas. Inte genom gemensam kamp, utan genom individuella uppoffringar.

Uppoffringar har vi sett mycket av på sistone, och det är glädjande att se hur stark känslan av samhörighet och viljan att hjälpa till är. Dessa gemensamma krafter skulle kunna uträtta stordåd på en ny nivå.
Men demonstrationen misslyckades totalt med att ge någon vägvisning om vad som krävs för förändring. Ingen uppmaning om engagemang eller organisering, inget om vad vi bör göra nu.
Bakom arrangemanget stod Borås politiska etablissemang som medvetet höll såväl Rättvisepartiet Socialisterna som Asylrörelsen utanför.
Detta innebar att de som drabbas av den rasistiska flyktingpolitiken och de som dagligen kämpar för rätten till asyl skulle vara passiva åskådare och breda plats åt de som bär ansvaret.

Rättvisepartiet Socialisterna som var den största organiserade kraft på plats förde fram att vi tillsammans måste bygga en rörelse som långsiktigt kämpar för att riva Fort Europas murar – för politikerna bygger i skrivande stund nya.

Att det finns ett sug efter politiska svar kunde tydligt ses i att 145 personer köpte Offensiv under demonstrationen och att de politiska diskussionerna handlade om mer än flyktingpolitiken.

RS avslöjade att trots deras vackra ord om allas lika värde så har tvångsutvisningarna fortsatt.
En massrörelse krävs för rätten till asyl.
Det behövs kamp underifrån för att sätta press på politikerna att avskaffa Dublinförordningen.
Det behövs en envis kamp mot rasismen och mot att flyktingar beskylls för politikernas försämringar av välfärden.

RS Borås

Röster från demonstrationen

En av de personer utan organisationstillhörighet som letat sig till P.A. Halls terrass i lördags var Adam, 30. Offensiv fick en intervju med honom just när manifestationen avslutats och folk började röra sig ner mot centrum.

Vad tycker du om manifestationen? 
– Jag är besviken. Det provocerar mig när partiernas enas om en sån minsta gemensam nämnare som att ”vi ska vara snälla och respektfulla mot de som väl kommer hit”, när det egentligen behöver göras så himla, himla mycket mer.

Vad tycker du behöver göras?
– Förutom att t.ex. höja andelen kvotflyktingar och naturligtvis ta emot de som kommer hit,  ge dem asyl – så handlar det om att vi måste skapa säkra flyktvägar.

Hur skapas säkra flyktvägar?
– Vi måste riva upp Dublinförordningen, transportörsavtalet, fysiska barriärer som exempelvis de i Ungern vi måste ge absolut asylrätt om man kommer från vissa områden. Politikerna måste riva upp sina beslut om utvisningarna och vi själva måste aktivt ta strid mot dem. Asylprocessen är inhuman och måste förkortas. Den måste bli rättssäker och human!

Hur kan man åstadkomma detta?
– Satsa resurser på det och göra asylprocessen rättsäker med tanke på hur godtyckligt det verkar vara.  Inte minst för t.ex. hbtq-flyktingarska få stanna.

Något annat du vill tillägga innan vi avslutar intervjun?
– Jag gillar inte att många av partiernas s.k. antirasism baseras på vilken nytta flyktingarna gör. De pratar om att vi föder färre och färre barn, så att vi måste ha invandring för att trygga våra pensioner. Att vi behöver arbetskraft, att många som kommer hit är välutbildade läkare och driftiga entreprenörer osv. Jag tycker att man är inne på en farlig väg när man börjar mäta människovärde i lönsamhet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: