Brandattentat i Sandeslätt, Hammarkullen, mot RS-medlemmar 

  

Inatt utsattes de boende i flera trappuppgångar i Sandeslätt, Hammarkullen i Göteborg för ett mycket allvarligt brandattentat. Sex trapphus, soprum och källare sattes i brand. Tre lägenheter, som samtliga bebos av medlemmar och sympatisörer till Rättvisepartiet Socialisterna utsattes för mordbrand när brinnande papper stoppade ned i brevinkasten. Lyckligtvis kom ingen till skada. Bränderna i lägenheterna kunde snabbt släckas. Övriga släckningsarbetet tog flera timmar.

Bränderna måste ses som ett politiskt attentat som kunde ha fått ödesdigra följder. I två av lägenheterna som fick brinnande papper i brevinkastet fanns barnfamiljer.


Det är ett attentat mot den lokala kampen i Hammarkullen, mot antirasismen och RS stöd till kurdernas kamp. De som utsattes för mordbrand är alla välkända socialister och lokala aktivister. I en av lägenheterna bor Kristofer Lundberg, ordförande i RS Västsverige.
RS-medlemmarna är med i den Lokala Hyresgästföreningens (LH) styrelse. Kristofer Lundberg är också ordförande i Hyresgästföreningen Angered. Även trappuppgångar där andra LH-medlemmar bor sattes i brand.

Rättvisepartiet Socialisterna har en lång tradition av kamp i Hammarkullen – för upprustning på de boendes villkor, ett levande föreningsliv och mot våld, kriminalitet och droger. Partiet och dess medlemmar ha spelar en tongivande roll i kampen mot nazism och rasism i Göteborg.

Partiet, och inte minst Kristofer Lundberg, är välkänd för sitt omfattande stödarbete till den kurdiska befrielsekampen. De senaste året har partiet varit med och organiserat flera demonstrationer mot såväl IS terrorkrig som den turkiska regimens krigspolitik.

Det är inte första gången som Rättvisepartiet Socialisterna och dess medlemmar attackerats i Göteborg. Men mordbranden är det hittills allvarligaste.
Vem eller vilka som står bakom brandattentaten på Sandeslätt är inte känt. Men angreppen i natt måste ses mot en hämndaktion från motståndare mot partiets och de lokala föreningarnas kamp och verksamhet. Syftet var att skrämma, splittra och tysta. Inte bara RS, utan alla socialister, antirasister och hyresgästkämpar. 

RS kommer att svara mordbränderna och brandattackerna med en upptrappad kampanj för ökad säkerhet och trygghet i området samt fortsatt enighet i kampen för upprustade bostäder och mot nationellt förtryck och rasistisk splittring.
Redan under söndagen genomförs extra möten för de boende.

För mer information, kontakta rs.boras@socialisterna.org, eller 0703964783. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: