Rasistiskt attentat i Borås

  

Kl. 03.04 på söndagen den 17 januari gick ett larm om att Borås största moské stod i brand. Några timmar därefter var Offensiv på plats och fick intervjuer med några av besökarna Fathi och Sultan
Fathi säger till Offensivi:

– Jag hörde det nu efter att jag slutade jobbet. Jag ringde min fru och skulle skjutsa barnen. Men då sa hon att de hade bränt moskén. 

-Det här är den största moskén i hela Borås, det här är vår speciella plats i Borås.

– Många kommer hit. De kanske inte ber, men de kommer ändå. Speciellt på högtider. Då är det fullt här.

-Vi vet ingenting, den kan ha startat av en olyckshändelse, den kan ha varit anlagd. Det där får polisen utreda, säger Fathi.


Sultan Yassin tror däremot att det är ett attentat. Han berättar för Offensiv att moskén fått hotbrev under flera års tid. 

– Inga åtgärder har vidtagits av polisen vid dessa tillfällen. I samband med de senaste årens brandattentat mot moskéer runt om i Sverige har imamen slagit larm om att säkerheten är väldigt dålig. 

– Exempelvis är samtliga fönster väldigt omoderna – tunna, enkla, lätta att krossa och med bräckliga karmar. Men fastighetsägaren, Borås stad, har inte gjort något åt saken, säger Sultan. 
Efter att polisen släppt avspärrningarna går Offensiv ett varv runt byggnaden och tittar på skadorna. Ett fönster har krossats. Tegelväggen runtom är svart av sot. Innanför ser vi förkolnade bjälkar. Ingen annanstans på huset syns spår av branden. 
– Där inne fanns ingen spis, inget kök, ingenting alls som kunde orsaka en eldsvåda, säger Sultan och pekar in genom fönstret. Så det är tydligt att någon har krossat glaset och slängt in någonting som startade branden, säger Sultan. 


I spåren av rasism och islamofobi har attentat mot muslimer och moskéer ökat. Av Sveriges moskéer har 44,5 % hotats, och 66 % har utsatts för mordbrand eller annan skarelse. 


I genomsnitt sker en attack i månaden, uppger tidskiften Expo. Detta måste självklart sättas i samband med det ökade stödet för Sverigedemokraterna och bränderna mot asylboenden. 

Borås stad måste ta hoten på allvar. Det krävs att offentliga resurser läggs på att skydda människor från rasistisk terror.
Engagemanget mot rasism i Borås behöver nu trappas upp. Medvetenheten om vilken kamp som behövs måste höjas och antirasismen få tillbaka självförtroendet efter att ha knuffats tillbaka av den senaste tidens politiska beslut.

Rasistiskt våld mot invandrare, muslimer, antirasister och feminister måste bekämpas. Med massiv antirasistisk mobilisering kan mordbrännare och våldsverkare tryckas tillbaka. Samtidigt måste vi bygga ett alternativ.


Rättvisepartiet Socialisterna ser allvarligt på den våldsutveckling som sker. Vi uppmanar alla föreningar i lokalsamhället att engagera sig mot rasismen, att föra in kampen i fackföreningarna och att bli aktiva i sina bostadsområden.

Bästa sättet att göra detta i Borås är att gå med i Rättvisepartiet Socialisterna. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: