Socialistisk 8:e mars

8:e mars firades den internationella arbetarkvinnodagen i Göteborg med att 3500 marscherade upp för Avenyn bakom röda fanor och banderoller, en del rosa inslag fanns men framförallt så var det den socialistiska vänstern som samlades. 
Det var en glädjande stor uppslutning med ett viktigt tema i solidaritet med kvinnor på flykt. Att det finns ett stort behov av socialistisk politik i kvinnokampen kom fram tydligt, säger Irma Mahmutovic, Rättvisrpartiet Socialisterna (RS) representant i 8 mars-kommittén.
Demonstrationen var något mindre än fjolårets med sina 4800 deltagare. En orsak kan vara valet av Ann-Sofi Hermansson från Socialdemokraterna som talare vilket mött massiv kritik på nätet. Temat för i år var ”Solidaritet med kvinnor på flykt” och Socialdemokraterna har stängt gränsen för kvinnor på flykt och genomfört den största inskränkningen i asylrätten sedan andra världskriget.
Kritiken fördes även fram på banderoller och talkörer i demonstrationen och Ann-Sofi Hermansson möttes av såväl burop som talkörer för rätten till asyl när hon talade.
Socialdemokraterna som precis anslutit till kommittén använde dessutom den borgerliga pressen till kritik mot andra i arrangörsgruppen, speciellt KP och RKU.
– De är ju extrema, kan man säga, säger Sofi Bringsoniou, distriktsordförande för S-kvinnor, till Expressen 5 januari.
– Vi samarbetar definitivt inte med något revolutionärt kommunistiskt förbund. Jag vet inte exakt hur det är upplagt, men det är inget snack om att vi har aktivt tagit avstånd från dem under hundra år och det kommer vi fortsätta göra, säger Linus Glanzelius, ordförande SSU till Expressen 5 januari.

 

Att kvinnodagens manifestation är större i Göteborg än på många andra orter har att göra med att man inte avpolitiserar denna dag utan behåller dess historiska betydelse. RS Borås såg vikten av att ta vara på detta och anslöt sig  till den demonstration dom hölls i grannstaden i väster.

 

Internationella arbetarkvinnans dag instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Det var också textilarbetarkvinnornas protester och strejker som blev början på den ryska revolutionen 1917, där arbetarklassen för första gången tog kontroll över samhället.
På den andra internationella kommunistiska kvinnokonferensen i Moskva 1921 föreslogs att den internationella kvinnodagen skulle inträffa den 8 mars till minne av händelserna vid februarirevolutionen i Ryssland och efter oktoberrevolutionen gjorde Lenin dagen till en allmän helgdag i Sovjetunionen efter ett initiativ av Alexandra Kollontaj. Dess revolutionära historia går inte att ta miste på.

 

Demonstrationen marscherade högljutt upp för Avenyn med slagord som ”kvinnokamp, klasskamp” och ”hela lönen – halva makten”.

 

Rättvisepartiet Socialisternas block marscherade bakom banderollen Feministisk Offensiv och hade tält både på samlingsplatsen och avslutningen.

56 Offensiv såldes och 1 515 kronor samlades in till kampfonden samt 1 100 kronor till kvinnor på flykt som helt oavkortat går till Asylrörelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: