Borås Pride: Kärlek och uppror


Under vecka 26 ägde Borås första Pride-festival rum. Temat var ”Bryt dig fri från normer”, och hela staden präglades under veckan av kulturyttringar, mötesplatser och diskussioner kring detta tema.

Rättvisepartiet Socialisterna var på plats i parken med tält och bokbord. Våra två flygblad om massakern i Orlando samt ett som uppmanade till kamp för att låta HBTQ-flyktingar stanna – inledde många givande diskussioner.

 
Ett fåtal privata näringsidkare samt de flesta etablerade politiska partierna fanns med på ett hörn under parkdagarna. Betoningen låg på kulturyttringar med queer-perspektiv, idéella organisationer och aktiviteter med syfte att ge HBTQIA-personer* utrymme och trygga mötesplatser samt att synliggöra gruppen för en bredare folkmassa – både med glädjeämnen och med ett lite mörkare perspektiv på vardagen.

 
Bredden av aktörer och nivån på medvetenheten hos vissa försäkrade att det inte glömdes bort att människor lider och avlider på grund av det förtryck som finns mot personer utanför heteronormen.

 
Att Pride-parken låg i stadsparken, som utgör en naturlig gångväg mellan olika delar av staden, gjorde personer som normalt sett inte vågade eller tänkte tanken att besöka en Pride-festival ändå möttes av mängder med positiv energi kring HBTQIA. Bland annat träffade Offensiv en boråsare i 80-årsåldern, som levt hela sitt vuxna liv garderoben. Ett liv med fru och barn och en bror som gick ut och ”knackade bög”. Och samtidigt ett liv med en pojkvän som han älskade djupt.

 
I lördagens Pride-tåg, som enligt uppgift utgjordes av 3.000 personer, märktes tydligt en antirasistisk stämning. Borås ungdomsråd satte igång att ropa ”Inga rasister på våra gator – fyll dem istället med bögar och flator!”, och fick genast gehör från andra delar av tåget, och framförallt från de delar där röda fanor vajade. Att rörelsen ser att kampen för HBTQ-personers rättigheter går hand i hand med kampen mot rasism är glädjande, och gav ett passande avslut till en Pride-vecka som präglats av medvetenhet, glädje och stolthet.

Att det fanns ett sug efter politiska svar på HBTQIA-frågor märktes inte minst på att Rättvisepartiet Socialisternas tält lockade många till diskussion. Helt klart var folk intresserade av även annat än strikt normkritik. Vår namninsamling till försvar av HBTQ-flyktingar undertecknades av 281 personer. 30 av dessa personer köpte vår tidning Offensiv och åtta tecknade prenumerationer. 17 personer köpte pamfletten ”Upp till HBT-kamp”, och till vår kampfond samlades 2 789 kr in.
 
Den avslutande festen kom igång, och inte långt därefter kunde Oscar Undevall Larsson, ordförande i RFSL Borås, meddela att det med allra största sannolikhet blir att det blir ett Borås Pride även nästa år.
 
För den som ser behovet av att ta kampen i vardagen; vänta inte till nästa års Pride – gå med i Rättvisepartiet Socialisterna!

 

Fakta:

*HBTQIA står för Homosexuella, bisexuella, transsexuella, queer, intersexuella och asexuella

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: