Terror i Stockholm 


 (foto: OpenStreetMap contributors, AlexTref871)Den stulna lastbilen körde en lång sträcka på gågatan i full fart innan den kraschade in i Åhlénshuset.

Vi fördömer med största möjliga kraft det fruktansvärda förmodade terrordådet på Drottninggatan i Stockholm på fredagen. Fyra personer dödades och 15 skadades. Vi sörjer med alla som drabbats.

I Stockholm följdes chock och oro snabbt av stark solidaritet till alla som strandats i city, med erbjudanden om bäddar, mat och biltransporter. Det är viktigt för att gå vidare med detta och motarbeta den rädsla och splittring som är målet med denna typ av attacker.
Det är när detta skrivs (lördag morgon) ännu för tidigt att dra alla slutsatser. Den senaste informationen är att polisen gripit en misstänkt för vad som rubriceras som ett misstänkt terrordåd. Han misstänks för att ha kört lastbilen.

Likheterna är stora med attacken i Berlin i december, där också en lastbil kapades, och i London i mars, liksom i Nice i Frankrike den 14 juli. I dessa fall rörde det sig om ensamma förövare av terror.

För dådet i Stockholm har ännu ingen tagit på sig ansvaret. Det är inte heller särskilt mycket känt om den misstänkte förarens bakgrund och eventuella kopplingar till organisationer.
Rättvisepartiet Socialisterna fördömer terrordåd och attacker. Socialister och marxister har alltid varit motståndare till individuell terrorism. Terroristerna säger sig angripa makthavare, men dåd som detta drabbar med full kraft vanligt folk på väg från jobbet, turister och unga människor på stan. Drottninggatan måste valts som landets kanske folktätaste gågata.

Dåd som detta är totalt reaktionära i kampen mot imperialismens krigspolitik gentemot Mellanöstern. Istället riskerar det att leda till öka repression, med undantagslagar. Efter terrordåden i Frankrike användes undantagslagarna mot både klimatprotester och fackliga demonstrationer. SVT:s korrespondent i Bryssel har påpekat hur terrordåden i Belgien lett till ökad polisnärvaro, exempelvis kontroller av personer som inte ser “belgiska” ut. Ökad repression och rasism är också målet med terrorn för terrororganisationer och annan extremhöger.

I Sverige har chockdoktrinen mot flyktingar sedan 2015 skapat ökat rasistiskt våld och en högre profil från dessa grupper. Nazister sitter just nu gripna för bombdåd i Göteborg, vilket också borde klassas som terrorhandlingar.

Det finns samtidigt en stark och på senaste tiden växande solidaritet. Det behövs att alla gräsrots-, vänster- och fackliga organisationer samlas och står upp mot hotet från rasisters hat som kommer att följa detta dåd. Vi uppmanar till kamp mot terror, krig och rasism. Den kraft i Frankrike och Belgien som har kunnat bryta den negativa spiralen av mer repression, mer rasism, mer krig och mer terror är när arbetarklassen varit ute i aktiv klasskamp för jobb, löner, trygga villkor och mer välfärd. Det finns en stark solidaritetskänsla och antirasism bland stora delar av befolkningen i Sverige och om den omsätts till aktivitet finns det stor chans att vända utvecklingen.
Terrordåd har drabbat flera städer i Europa, men de allra största attackerna har skett i Irak och andra länder i Mellanöstern, liksom i Afghanistan, Pakistan och flera länder i Afrika. Den här sortens dåd är den vardag flyktingar flyr och söker skydd från och det är också de som riskerar att drabbas hårdast av ökad rasism.

De största terrorgrupperna är högerextrema, som Islamiska Staten och talibanerna som vuxit fram som ett resultat av USA:s krig i Irak respektive Afghanistan. Talibanerna uppstod ursprungligen med understöd av USA, Saudiarabien och regimen i Pakistan under kriget i Afghanistan för över 30 år sen.

Att kämpa mot terrorism handlar om att kämpa mot krig. Då ingår kamp mot den svenska vapenexporten och banden till Nato, till exempel deltagandet i Afghanistan och Mali.

Krigshandlingar och terrorism hör också ihop med den nyliberala högerpolitik som bedrivits globalt de senaste decennierna.

Rättvisepartiet Socialisterna tar fasta på den solidaritet som också visades under gårdagen och kommer fortsätta kampen för ett socialistiskt samhälle grundat på rättvisa, gemenskap och fred.
Av: Rättvisepartiet Socialisterna, lördag morgon 8 april

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: