Borås: Hungerrevolten 100 år idag

Utan text

2017 markerar 100-årsjubileumet av hunger- och soldatdemonstrationerna i Sverige. Den 25:e april 1917 marscherade i Borås arbetare och unga, såväl kvinnor som män, i en jättelik demonstration fram till ”magistraten” (kommunens styrelse) och krävde bröd och att militären inte skulle sättas in på Första maj. Detta var en del i de internationella rörelser, som vi ännu i dag har att tacka för mycket av det vi tycker är självklart. 

Den första större rörelsen av arbetare i Borås ägde rum år 1905, alltså samma år som den första ryska revolutionen. Arbetarna på textilfabrikerna – framförallt kvinnor – gick ut i reaktion mot låga löner och förskräckliga arbetsvillkor. Dessa ”protester” var ganska naiva. Man hade förhoppningar om att magistraten – alltså kommunstyrelsen – bara behövde förstå och övertygas om arbetarnas önskemål. Och att de sedan skulle bifalla dessa önskemål. Och det var just önskemål, inte krav.

1917 rådde hungersnöd och hård ransonering. Dessutom höll fabrikörerna inne med maten, för att höja priserna ytterligare. Den 25 april samlades en stor demonstration, ledda av kommunister och socialdemokrater, som tågade genom staden fram till rådhuset till itonerna av Internationalen. Väl framme ställde en deputation, bestående av sex arbetare,  sina krav till magistratet. Kraven handlade dels om att öka ransonerna av bröd, dels om att inte sätta in militären mot Första maj-tåget som skulle marschera en knapp vecka senare. Militär hade satts in mot flera demonstrationer runt om i Sverige tidigare under våren, och det ryktades att både infanteri och kavalleri skulle sättas in även i Borås på Första maj.

Att arbetarna ställde krav, och inte önskemål, var ett resultat av att arbetarklassen blivit större, starkare mer politiskt medveten och bättre organiserad. Det var framförallt textilindustrin som växte fram, och 1917 fanns många fabriker och en stor stad med invånare som framförallt arbetade i textilfabrikerna. Borås hungerdemonstration ägde rum i ett sammanhang av ett helt land och ett helt Europa i uppror. Februarirevolutionen i Ryssland, revolutionsförsöket i Tyskland, hunger- och soldatdemonstrationerna i resten av Sverige, kvinnornas stormning av brödbutikerna i Göteborg, fritagningen av Anton Nilsson från fängelset i Härnösand etc. Kapitalister, medlemmar i magistraten och chefredaktören för Borås Tidning – som för övrigt utgjordes av samma personer – var rädda för en revolution. De satt och hukade ute i sina lyxvillor med strandtomter och oroade sig för att arbetarna skulle bulta på deras dörrar.

Dagen efter hungerdemonstrationen var Borås Tidning mycket inställsam och överslätande. Redaktören överdrev samförståndet och de varma känslorna mellan arbetardeputationen och magistraten. Det var alltså en tydlig skillnad mot styrkeförhållandena idag. Trots att den borgerliga pressen utger sig för att vara neutral, så är den åndå starkt öppen i sitt arbetarförakt och borgerliga rapportering. Men 1917 kände sig Borås Tidning tvungen att tiga med kritik av arbetarna – målet var ju att rädda sitt eget skinn, och till varje pris undvika en arbetarresning.

Vad vanns då av arbetarrörelsen i Borås? Jo, kraven på att militären inte skulle komma till Första maj-demonstrationen vann gehör. Brödransoneringarna ökade något, men inte alls till den mycket specifika nivå som arbetardeputationen krävde.

Sammanfattningsvis var detta en mäktig styrkedemonstration av arbetarklassen i Borås, och för eftervärlden var den en del i den landsomfattande resning som bidrog till att arbetarklassen flyttade fram sina positioner, och ett steg närmare allmän och lika rösträtt. I Ryssland gick arbetarna hela vägen i en revolution – brödet fördelades till folket, monarkin avskaffades, ett verkligt folkstyre genom arbetarråd upprättades, kvinnor fick rätt att skilja sig, homosexualitet avkriminaliserades, fascistiska organisationer förbjöds, det byggdes dagis och storkök, världens första naturreservat inrättades.

[Bilden föreställer uppvaktningen av magistraten och är hämtad från Arbetarrörelsens arkiv]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: