Lyckat möte mot Aurora17

Håller tal på Brygghuset

David Lindquist talar. Fotograf: Sari Hevosaho

 

Nato och USA kommer att genomföra militärövningar på svensk mark i september. Detta är en del av den svenska militära upptrappningen och närmandet till Nato. Samtidigt mobiliserar nätverket Stoppa militärövningen Aurora för fullt för att demonstrera mot militärövningen. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ska självklart demonstrera mot Aurora i Göteborg den 16 september. Tisdagen den 29 augusti anordnade Nätverket Nej Till Nato Sjuhärad, NTNS (i vilket RS Borås ingår) ett öppet möte.

Syftet var att informera, väcka opinion och mobilisera till demonstrationen i Göteborg. Från Nej till Nato Sjuhärad och Rättvisepartiet Socialisterna talade David Lindquist, och han fokuserade på Natos roll i flyktingkrisen. Talet följer nedan:

”Det finns många anledningar till att inte gå med i NATO. Jag hinner inte gå in på alla. Men den situation som råder i världen, där en människa tvingas fly var tredje sekund, är skäl nog att protestera mot den pågående smyganslutningen till NATO. Sveriges så kallade Försvarsmakt, används av staten till ”internationella insatser”, som de vi har medverkat i genom att slå Libyen i spillror och kriga sida vid sida med USA i Afghanistan i mer än 10 år nu. Det är ännu mer sånt här som alla våra Nato-anhängare ser framför sig. Hur det svenska flygvapnet, den svenska flottan och svenska fallskärmsjägare deltar i USA:s nya krigsexkursioner, ibland under NATO:s flagga, ibland utanför. Flera svenska politiker sa på fullt allvar att Sverige borde ha stridit i USA:s krig mot Irak 2003. Det är denna typ av svenska ingripanden inom NATO som förespråkarna siktar på, inte någon sorts ”head-to-head” mellan Ryssland och Sverige.

 

USA:s anfallskrig, mot Irak med det uppdiktade svepskälet att landet hade massförstörelse¬vapen, bäddade för dagens -flyktingkatastrof i Mellanöstern. Genom att slå sönder Irak lämnade man fältet fritt för den terrorism som i dag dominerar — den terrorism som – götts av Natos imperialism, och skapat flyktingkatastrofen. I helgen sittstrejkar unga från Afghanistan borta på Stora torget. De har flytt från ett land som slagits i spillror av krig och terror. Afghanistan är ett land där Sverige krigat under lång tid. Sverige deltog i Natos mission att slå Libyen i bitar, och därigenom har Sverige även aktivt bidragit till flyktingvågen över Medelhavet. Flyktingkatastrofen som vi nu ser är orsakad av tre krig, och av dessa har Sverige deltagit i två. Nato/USA har gått i spetsen för samtliga. Och de svenska Nato-förespråkarna står nu i begrepp att binda Sverige ännu närmare till det här. De svenska NATO-förespråkarna vill skapa en svensk skyldighet att ¬vara med i fler anfallskrig av den typ vi upplevt och ser effekterna av. Och i och med detta alstra ytterligare flyktingkatastrofer. Eftersom Sverige i dagsläget inte är formellt medlem, så har Sverige möjligheten att vägra delta i NATO:s krig. Det är detta som de svenska NATO-anhängarna vill ändra på. Putin är en bov, Assad ännu större bov och Daesh är världens absolut värsta terroristorganisation. Men att säga nej till borgarnas önskan att vi ska gå med i NATO är inte att ”dalta med” vare sig Putin, Assad eller Daesh. Att kämpa mot ett svenskt NATO-medlemskap är att inte vilja delta i USA:s anfallskrig. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla att demonstrera i Göteborg den 16 september!”

 

De flesta andra talarna beskrev med stor klarhet vad Nato och Aurora17 innebär. Sonja Persson, närstående Kommunistika Partiet och initiativtagare till NTNS bidrog på ett mycket bra sätt, precis som hennes partikamrat från Göteborg Catarina Östlund. Ida Legnemark från Vänsterpartiet och NTNS var uppskriven för ett längre tal, men blev tyvärr  tvungen att avvika p.g.a. personliga skäl.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: