”Men de kommer inte lyssna om vi inte tvingar dem”

Amir

Det är sittstrejkens tredje och sista helg i Borås. Offensiv får en pratstund med Amir.

— Jag har varit med på alla dessa tre helger. De har varit mycket bra, Jag tycker att alla ska ha rätt att bo kvar här i Sverige. Man pratar om ”invandrare” som en klump. Men vi är ju alla människor, vi har ju alla rätt att bo på ett ställe där vi har frihet, trygghet och säkerhet. Om det inte fanns krig, oroligheter eller problem i Afghanistan skulle ingen flytt.

— jag  tycker att det är dåligt, att Sverige gör såhär inte tar emot oss. Sverige har ju också varit med och krigat i ett krig och gjort det osäkert, och nu måste vi fly.

— Afghanistan är inte säkert. Politikerna säger att i alla fall Kabul är säkert, men hur kan de säga det när det för inte länge sedan exploderade en bomb just där, och mitt utanför parlamentet? Om det inte ens klarar av att hålla säkert där, hur kan det då vara säkert någonstans?

När du kom till Sverige, vad hände då? 

— Jag kände mig mycket välkommen, och jag har träffat väldigt mycket snälla människor. Jag blev väl omhändertagen, jag fick mat och säng och människor hälsade mig välkommen. Men nyss, när jag hälsade på en kompis och jämförde med den personalen som vi hade innan, så var det en helt annan sak. Maten, sovplatserna och bemötandet från personalen är jättedåligt.

— Också bland folk känner man sig mindre välkommen. Senast när jag satt på tåget. Några invandrarkillar klev på, och direkt började svenskarna prata om att invandrare inte är bra människor, att de ljuger om sin ålder, att de är farliga, att de är brottslingar.

Tror du att flyktingprotesterna kommer att förändra?

— Vi samlas ju jättemånga, och försöker väcka de här personerna i regeringen. Men du vet, om man har en person som sover, då kan man skaka på honom och så vaknar han. Men om någon låtsas sova och man skakar på honom, då kommer han inte att öppna ögonen. De kommer inte lyssna om vi inte tvingar dem. De vill skicka oss ut ur landet — men  vi försöker hela tiden bygga samhället. Vi i måste visa att vi är många. Därför tycker jag att det är jättebra att vi håller ihop med sopåkarna och vårdpersonalen och pensionärerna och därför vill jag att alla vi ska åka till Stockholm och demonstrera. Jag har själv uppehållstillstånd, men jag tycker ändå att det är viktigt att protestera, för alla andra. Alla är våra fiender i Afghanistan: Polisen, militären, regeringen, talibanerna. De rika och de med makt vill ha 15-16- och 17-åringar att våldta. Under dagen måste de dansa för dem, på natten blir de våldtagna. Men jag tror att Sveriges politiker kommer att ändra sig, för vi blir fler och fler för varje dag.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Stoppa tvångsutvisningarna.
  • Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och förnedrande ålderskontroller.
  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan.
  • Avskaffa Dublinförordningen.
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna – låt storföretag, banker och rika betala.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism.
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: