Enade mot utvisningar

Demo 12 sepOnsdagen den 12:e september stod omkring 100 boråsare i solidaritet med Ung i Sverige.

Mohammad Jafari var konferencier, och i sin inledning sa han bland annat: ”Vi är de små vattendropparna, som krossar byråkratins stenblock”. Sedan presenterade han förste talaren, som var Ida Legnemark (Vänsterpartiet).

”Idag höjer Borås rösten. Idag reser sig Sverige.”, inledde hon. Hon betonade i sitt tal medmänsklighet och mycket vikten av att kunna sätta sig in i andra människors situationer. Hon berättade också om hur Sverige är rikare än någonsin, men att politikerna ändå inte ansåg sig ha råd att ta emot flyktingar. Hon avslutade sitt tal med att läsa en dikt av Stig Dagerman, en annan dikt än den hon läste på Refugees Welcome-manifestationen för tre år sedan.

Sedan talade Karin (Röda Korset). Hon tog avstamp i att Hasse Alfredssons nyligen gått bort, och hon berättade om hans radarpartner Tage Danielssons medmänsklighet. ”Inshallah! Stanna här!”, avslutade hon.

Därefter talade David Lindquist (Rättvisepartiet Socialisternas veckotidning Offensiv), och presenterades av Mohammad som ”någon som alltid varit med oss, och kämpat med oss”. David lyfte som ett exempel på framgång stoppandet av en deportation som nyss genomförts. I  sitt tal sade hand också att: ”Vi kräver amnesti. Vi kräver trygghet för alla, möjlighet att få stanna kvar i staden vi har rotat oss i, rätt till utbildning, rätt att överleva”. Vidare berättade han om hur en solidaritet mellan olika grupper såsom sopgubbar, flyktingar, BB-personal, gymnasiumelever,  elevfack och reguljära fackföreningar såsom Seko har växt fram — och  hur viktigt detta är för att kampen ska vara framgångsrik.

Detta med solidaritet mellan olika grupper var något som Stina Nilss (RFSL Newcomers Borås Sjuhärad) fokuserade på i större delen av sitt tal. Hon underströk det fina i att 12:e september samlar olika strider. ”Den här dagen är till för att visa att alla kamper hänger ihop, och att inga av de krav vi ställer står emot varandra”,  sa hon. ”Det handlar om att vi vill höja pensionerna, vi vill ha mer pengar till LSS-verksamheten, vi ger stöd BB-ockupationen. Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Rätt till rättigheter oavsett sexualitet, könsidentitet.” Hon menade kort och gott, precis som Ung i Sverige och Rättvisepartiet Socialisterna gör, att ingenting av detta står emot vart annat.

Siste talare var Kamal el Salim från Refugees Welcome Sjuhärad. Hans tal utgick framförallt från egna erfarenheter, och han talade framförallt om medmänsklighet, men avslutade med att utropa: ”Mina vänner — sammanhållning är vårt enda alternativ!”.

Det hela avrundades med att Mohammad Jafari och David Lindquist ledde några talkörer, bland andra: ”Det handlar om människoöden — sluta skicka folk i döden!” Sedan satte många igång att med sprejburkar måla slagord på den öppna grafitti-väggen.

Rättvisepartiet Socialisterna arbetar för att kampen ska fördjupas, och gå bortom att framföra önskemål till politikerna. På torsdag (den 14 september 2017) anordnas ett öppet möte på temat: ”Hur stoppar vi utvisningarna?”, och vi uppmanar alla som är intresserade av att fortsätta kampen att gå dit. Platsen är Brygghuset (Bryggaregatan 14), tiden är 18.00.

Talare 12 sep

Övre raden: Mohammad, Ida. Undre raden: David, Stina, Kamal. Fotograf samtliga bilder: Sari Hevosaho. 
Annons

One Response to Enade mot utvisningar

  1. Karin T Gustavsson skriver:

    Fin sammanfattning av en fantastisk demonstration. Vi gamlingar som deltog kände igen oss i 60-talets samhällsengagemang. Det var glöd och en samhörighetskänsla som man sälla upplever numera. Mer sådant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: