Nya protester mot utvisningar till Afghanistan

Deportation 10 okt

Runt 200 personer samlades i tisdags utanför förvaret i Kållered i Göteborg för att protestera mot utvisningen av minst 12 personer, däribland minderåriga, till Afghanistan. De skulle flygas med ett specialchartrat plan till Afghanistan med mellanlandning i Wien för att hämta personer som skulle tvångsutvisas från Österrike. RS Borås var på plats och deltog i blockaden. 

Efter några timmar kom beskedet att verkställighetsdehinder hade stoppat utvisningen av åtminstone sex och sedan sju av de 12.

Polisen, som för bara några veckor sedan lät 50 nazister marschera på Göteborgs gator utan tillstånd, hade från första stund en hård hållning mot de som samlats vid förvaret.

Hela vägen fram till flyktingförvaren stod kravallstaket och polisen hade mobiliserat ett flertal polisbilar och bussar.

Anhöriga tilläts inte gå in på området och enligt beslut från Migrationsverkets enhetschef på förvaret fick de förvarstagna inte ta emot besök.

Den massiva polisinsatsen gjorde också att bussen som skulle föra de utvisade till flygplatsen – Landvetter – kunde passera protestens blockad samtidigt som en av de utvisade barnens mammas skrik hördes och påminde på nytt om konsekvenserna med utvisningspolitiken.

Det var dock tydligt att Migrationsverket kände pressen när allt fler samlades.

Rättvisepartiet Socialisterna betonar behovet av att sprida asylkampen från Kållered till skolor, bostadsområden och arbetsplatser. Ungdomar, arbetare och låginkomsttagare har mer gemensamt med de som riskerar att utvisas än med kapitalismen och dess representanter som såväl skapar som ökar klassklyftorna och utvisar människor till krig och förtryck.

Offensiv pratade med Hamid, en av deltagarna i protesten vid Kållered.

– Jag har varit här sen klockan 11. Och som ni vet finns det några killar där som Migrationsverket inte ger asyl. Men Afghanistan är inte säkert. De kan inte leva i Afghanistan. De tog en farlig väg hit, för att kunna överleva. Vi hoppas att vi kan stoppa utvisningarna.

 

Text: Rättvisepartiet Socialisterna. Bild: Sari Hevosaho

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: