Inget varmvatten hos Victoria Park

NimoMedNamn

Det privata bostadsbolaget Victoria Park har nu varit etablerat i Borås i några år, och   det har lett till stora försämringar för hyresgästerna. Det senaste som kommit upp till ytan är att de boende under en längre tid saknat varmvatten. 

Victoria Park (VP) etablerade sig för lite drygt två år sedan på Hässleholmen i Borås, när politikerna bestämde att det kommunala AB Bostäder skulle sälja ut stora delar av sitt bestånd till dem. 900 lägenheter såldes till VP. Detta ledde omedelbart till protester, vilket Offensiv tidigare skrivit om. Det fanns flera anledningar till protesterna. Dels att det finns ett visst medvetande om att bostäder inte bör hanteras som en handelsvara överhuvudtaget, vilket blir effekten av att sälja till en privat aktör. Dels för att just VP är rikskänt för misskötsel av lägenheter och höga hyror. Det som väckte mest uppståndelse var dock att VP vägrar hyra ut till arbetslösa, nyanlända flyktingar och andra som får sina pengar från Försäkringskassan eller socialen. Hässleholmen är en av Borås mest utsatta arbetarstadsdelar, och många som bor där tillhör just de grupper som VP inte vill ha som hyresgäster. 

Sedan uppköpet har skandalerna duggat tätt. Många av de värsta farhågorna har besannats. Hyresgäster rapporterar att servicen försämrats. Sopkärlen är för få och för små, vilket drar till sig råttor. Under en lång period under vintern var utomhusbelysningen ur funktion, vilket gav de boende känslor av otrygghet både på morgnar, kvällar och nätter. Städningen av trapphus är i det närmaste obefintlig, och skulle dessutom behöva målas om. Det senaste i raden av uppseendeväckande skandaler är alltså att 350 lägenheter på Solvarvsgatan, mitt i Hässleholmens hjärta, saknar varmvatten. Hyresgästerna på Solvarvsgatan, har upplevt alla tänkbara motgångar de senaste åren, till den punkt att de inte längre förvånas. Offensiv pratar med hyresgästen Nimo Barhad: 

— Det var jättejobbigt, börjar hon. När man ska duscha och tvätta sig, så man blir man inte ren och man fryser. Det är kallt i lägenheten, och det är kallt i duschen. Mina barn vill inte tvätta sig, de skriker när de måste duscha. När man diskar blir det inte rent. 

Det är svårt att få tag på Victoria Park för en kommentar. Det är sällan någon på kontoret, och att nå dem på telefon verkar helt omöjligt. Men till Borås Tidning säger VP:s områdeschef Björn Peterson att varmvattnet ska vara igång igen till sommaren. Alltså inte på flera månader. Till slut måste Offensiv ge upp sökandet efter VP:s Borås-kontor, och får vända sig till huvudkontoret i Malmö. Efter många vändor får vi tala med Inge Andersson, teknisk förvaltare. Han skyller ifrån sig på en underleverantör, som inte utfört vad de åtagit sig. Han hävdar också att problemet med avsaknad av varmvatten ”bara” skulle ha rört sig om ett par dagar. Men Nimo bara skrattar torrt åt det påståendet. 

— Det har ju varit såhär i mer än ett år, säger hon. Och de andra problemen har varit ända sedan de kom in här, alltså i två år. De kommer nästan aldrig vid klagomål, även om man ringt jättemånga gånger. 

Hon berättar sedan om sin vän Badriyas upplevelser av VP. Hennes kök var i mycket dåligt skick, så VP skulle göra om det. Resultatet blev inte mycket mer än ett nytt lager färg i köket, som snart började flagna och släppa igenom fett från väggen under. Och för detta lager färg fick hon 1000 kr mer i månadshyra, säger Nimo. 

Att få tag på bostad i Borås är svårt. Det är mellan fyra och fem års kötid, och 200 personer som slåss om samma lägenhet. Mer än 31.000 står i kö bara hos det kommunala bostadsbolaget, som har omkring 6.500 lägenheter — hur många som köar i de privata vet Offensiv inte. Det har börjat byggas en del nytt på sista tiden Borås, men det mesta som byggs är bostadsrätter, och allting är dyrt. 

Rättvisepartiet Socialisterna arbetar för att Victoria Park och alla andra slumvärdar slängs ut och att allmännyttan tar över deras bestånd, samt att allmännyttan återgår till att vara allmännyttig, det vill säga med självkostnadshyror, bra underhåll och service, klimatanpassningar under kontroll av de boende. Omedelbart underhåll utan hyreshöjningar. Vi arbetar även för massiva investeringar i nya klimatsmarta och billiga hyresrätter och att banker, byggbolag och fastighetsbolag, som tjänar enorma pengar på bostadskrisen, ska betala för detta och övertas i allmän ägo.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: