Kristofer Lundberg ny regionordförande för Hyresgästföreningen i Västsverige

Socialist vald att leda Hyresgästföreningen Väst med 77 000 medlemmar. På Västra Sveriges vårfullmäktige inför 150 närvarande, varav ett hundratal delegater, från 13 föreningar valdes Kristofer Lundberg till regionens ordförande med 60 procent av rösterna.

”Valresultatet mottogs med jubel på lördagens årsmöte” skrev Hyresgsätföreningens tidning Hem och Hyra som direktrapporterade från mötet och fortsatte ” Omröstningen talade sitt tydliga språk. Kristofer Lundberg fick förkrossande 60 procent av rösterna”.

Till valet av ordförande stod fem kandidater, Kristofer Lundberg ordförande i Angered, Martina Engholm ledamot i regionstyrelsen, Pia Fridström från förbundsstyrelsen, Anders Grund Härryda samt den sittande ordförande Bengt Svensson. Bengt som först aviserade sin avgång, ändrade sig på uppmaning av förbundsstyrelsen och ställde upp för att utmana Kristofer kandidatur. När kandidaterna på mötet skulle presentera sig drog Bengt tillbaka sin kandidatur för att förorda Martina. Årsmötet leddes av förbundsordförande Marie Linder.

Valet till regionordförande har fått bred medial uppmärksamhet. ”Kallar sig själv ”revolutionär socialist” – nu kan han bli ordförande för Hyresgästföreningen i Göteborgsregionen, rapporterade SVT Väst inför mötet. Ett reportage som talade om såväl Rättvisepartiet Socialisterna som trotskism och entrism. Ett sätt att försöka misstänkliggöra Kristofers kandidatur och varna för infiltration.

Kristofer Lundberg har dock tagit uppmärksamheten med ro och svarar sakligt till Offensiv.

– Det är skillnad på entrism och massarbete, socialister har genom alla tider startat, byggt upp och stärkt massorganisationer för arbetarklassens försvar.  Försöken att misstänkligöra mig har misslyckats, det finns en bred uppslutning inom rörelsen, det var viktigt att fullmäktogemötet visade detta, säger Kristofer.

Aldrig tidigare har en kandidat till regionordförande fått så många nomineringar och ett så brett stöd inom folkrörelsen som inför detta val.

Kristofer Lundberg hade fått inte mindre än 30 nomineringar, 18 individuella nomineringar, 8 LH nomineringar, varav flera från dess årsmöten och 4 från föreningsstyrelser. Och en efter en stod de upp och plädderade för Kristofer på fullmäktigemötet.

Först ut var valberedningen ”Kristofer Lundberg har visat på god ledarskapsförmåga i sitt bostadspolitiska arbete inom Hyresgästföreningen och lyckats engagera en ny generation inom Hyresgästföreningen. Kristofer har lokalt i Hammarkullen och Angered visat vad Hyresgästföreningen kan göra när vi blir mer representativa och utåtriktade. Kommunalisering, stopp på ombildningar och utförsäljning samt 0-alternativ vid renovering, exempel som kan användas inom hela regionen. Framförallt har visat på viljan till ett kollektivt ledarskap”.

Därefter talade representanter från en rad föreningar för Kristofer, Angered, Mölndal, Norra, Härryda och en rad enskillda ledamöter.

-Det känns skönt att valet visade en sådan vilja till förändring, för det är ett kollektivt arbete vi har framför oss och då behöver vi hela regionen med oss, speciellt då vi går in i ett valår där vi ska lyfta bostadsfrågan till att bli den viktigaste valfrågan i september, säger Kristofer till Offensiv.

Vad vi ser utspela oss i Hyresgästföreningen Västra Sverige är den största vänstersvängen inom rörelsen sedan Otto Grimlund ledde Hyresgästföreningen 1924-1936.

-En seger för folkrörelsen och demokratin, säger Kristofer själv efter mötet.

Starka krafter arbetade för att blockera Kristofers valseger, de som nominerat honom kontaktades och bearbetades, ett försök till politisk smutstalskampanj inleddes där de varnade för kopplingar till Rättvisepartiet Socialisterna. Men Kristofers partibok har aldrig varit någon hemlighet.

Kristofers kandidatur skapade tidigt en entusiasm inom medlemsleden men utmanade samtidigt starka krafter inom byråkratin som arbetade hårt för att han inte skulle bli vald.

Men Kristofer Lundberg har genom eget exempel visat vilken typ av rörelse han vill leda. Han gick till val till regionordförande under parollen återuppbygg Hyresgästföreningen till en kamporganisation. Han publicerade öppet vad som närmast kan beskriva som ett manifest om vilket typ av ledarskap och organisation han anser Hyresgästföreningen behöver och genomförde en talarturne hos föreningarna för för att beskriva sin kandidatur. Han publicerade videoklipp på sociala medier om vilken bostadspolitik och framtida regionstyrelse han ville leda.

Kristofer var heller inte okänd inom rörelsen utan en av regionens mest kända aktivister. Han har byggt upp en aktiv bostadspolitisk lokalförening i Sandeslätt, som tillsammans med styrelsen vänt föreningen utåt till att bli en framstående kamporganisation för hyresgästernas makt och inflytande lokalt som dessutom vunnit några av de viktigaste bostadspolitiska segrarna i landet. Efter att vi under 30 års tid sett ombildningar och utförsäljningar landet runt så kommunaliserades 900 lägenheter i Hammarkullen efter tre års kamp, planer på ombildning av 450 lägenheter stoppades och genom ett målinriktat arbete så pressades Bostadsbolaget till 0-alternativ vid renoveringar för att garantera att alla kan bo kvar.

Sandeslätt lokala Hyresgästförening har några av regionens största medlemsmöten med uppemot 100 deltagare.

Genom sin plats som ordförande i Angered har han tillsammans med styrelsen vänt föreningen utåt, skapat samarbete och kampgemenskap hos de 16 lokala Hyresgästföreningarna och tagit initiativ som fört samman föreningarna med flera stormöten med uppemot 360 deltagare som beslutat om hur kamp och organisering ska föras, Angered har också sträkt ut handen till föreningar i hela Göteborg och dess kranskommuner.

– Jag tycker att ledarskap är att leda from fronten och vi ska backa medlemmar som befinner sig i strid, enighet ger seger, säger Kristofer Lundberg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: