Solidaritet med palestiniernas kamp

gaza-teargas-ap-img

Under måndagen den 14 maj sköts minst 58 palestinier ihjäl av israelisk militär och över 2 700 skadades, däribland över 200 barn. Måndagen blev den dödligaste dagen sedan Israels senaste krig mot Gaza 2014.

Redan under söndagkvällen stod det klart att israelisk militär skulle trappa upp sitt våld när de offentliggjorde att de skulle postera ut krypskyttar på taken i Jerusalem inför invigningen av USA:s ambassaden i staden och under måndagen stängdes staden ner för de palestinier som bor där.

Palestinier i Gaza som har protesterat mot Israel har under de senaste veckorna utsatts för hård och dödlig repression. De historiska protesterna fortsatte under måndagen då 40 000 palestinier i Gazaremsan gick ut i demonstration i samband med invigningen av den amerikanska ambassaden. Minst fem barn dödades av israelisk militär, där den yngsta av dessa var 14 år.

Israel har inte dragit sig för att öppna eld mot obeväpnade palestinier. Flyganfall, artillerield, krypskyttar, drönare och pansarfordon har mejat ner barn, kvinnor och män som lyft krav på att få återvända hem.

70 procent av Gazaremsans befolkning är flyktingar som tvingats fly 1948 och senare. På Gaza bor idag ungefär två miljoner människor i det som kallas för världens största fängelse.

Innan dagens händelser har över 43 obeväpnade palestinier skjutits ihjäl av israelisk militär och mer än 7 000 skadats på drygt en månad. Det är ett ensidigt krig mot fredliga demonstranter. Demonstrationer inleddes på Landdagen den 30 mars med krav från palestinier på att få återvända till sina hem. Trots den fruktansvärda brutalitet de möttes av har planerna varit att demonstrationer med miljontals på Al-Nakba.

Trots att Gazas folk vetat att flera av demonstranterna kommer att skjutas har de ändå heroiskt trotsat militären för att kräva sina rättigheter.

Dagens Nyheter, som inte har någon skam i kroppen, skriver om måndagens händelser med rubriken ”Israel varnar palestinier”. I en annan artikel sägs Hamas bära hela ansvaret för dödsskjutningarna. Palestiniernas vänner är inte den internationella borgerligheten. Endast genom arbetarklassens gemensamma styrka kan den israeliska statens brutala rasism krossas.

Samtidigt har Israel fått blodad tand av flytten av USA:s ambassad till Jerusalem och Trumps uttalade stöd för Israels regering. Netanyahu och de andra sionistiska bödlarna känner ett stöd från omvärldens makthavare.

Organisering, protester och strejker är nödvändiga för att befria Palestina. Mot Netanyahus dödliga trupper behövs en motståndskamp som hämtar sin styrka från välorganiserade och demokratiska massorganisationer. Masskamp mot ockupationen kan vara mycket effektiv, som den första intifadan (upproret) från 1987.

Förra sommaren, när de israeliska myndigheterna satte nya restriktiva posteringar runt Al Aqsa-moskén i Jerusalem, tvingades regeringen att backa efter massprotester från palestinierna i östra Jerusalem. Det behövs oberoende mass- och arbetarorganisationer på båda sidor som kan vinna stöd genom att agera i vanliga människors intresse. Den enda ideologiska vägen för att få det stödet är genom ett socialistiskt program, eftersom endast en socialistisk lösning kan göra slut på krig och dödsskjutningar, ockupationen, belägringen av Gaza, osäkerhet, ojämlikhet, diskriminering och fattigdom som kapitalismen tvingar på alla i Mellanöstern idag.

Vår systerorganisation i Israel-Palestina, Harakat Nidal Eshteraki/Tnu’at Maavak Sotzyalisti –  Socialistiska kamprörelsen – liksom Rättvisepartiet Socialisterna en sektion av CWI – har är organiserade i Jerusalem, Tel Aviv och Haifa som stöder arbetarkampen, judarnas och arabernas, och argumenterar för behovet för enighet i ett nytt arbetarparti.

Harakat Nidal Eshteraki/Tnu’at Maavak Sotzyalisti protesterar aktivt mot ockupationen och blockaden av Gaza, senast på måndagens demonstrationer, stöder flyktingarnas rätt att återvända, och kämpar för två socialistiska stater med fulla rättigheter för minoriteter.

Rättvisepartiet Socialisterna och dess systerpartier i Committée for a Workers’ International ger sitt fulla stöd till de arbetare, fattiga och unga palestinier som kämpat och fortsätter att kämpa för sin befrielse. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar fackföreningsrörelsen både i Sverige och internationellt att ge sitt stöd och delta i protester mot såväl den israeliska staten som de svenska kapitalister och politiker som stödjer mördarregimen.

1948-2018: Vi minns Al-Nakba

Den 15 maj är det 70 år sedan Al-Nakba, den stora katastrofen, som resulterade i att av över 750 000 palestinier tvingades från sina hem av Israeliska armén och över 400 palestinska byar förstördes. Innan dess hade uppskattningsvis 300 000 palestinier flytt sina hem och 1968 tvingades ytterligare 300 000 palestinier från sina hem efter sexdagarskriget.

Varje år är det protester på flera håll runt om i världen på årsdagen av Al-Nakba och i år med den senaste tidens brutala repression mot de fredliga demonstrationerna kommer det bli generalstrejk i Palestina för att hedra martyrerna. Idag lever miljontals palestinier spridda runt om i världen.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började det arabiska folket i allt större utsträckning kämpa för självständighet. Storbritannien som ville slå ner upproren började uppmuntra judar i Europa att flytta till Palestina.

Under den här epoken var antisemitismen utbredd runt om i Europa och många judar såg sin chans att kunna börja sitt liv på nytt. Storbritannien uppmuntrade till sekterism och terror mellan de olika folken för att splittra kampen för självständighet.

Efter att andra världskriget tog slut och för att gömma undan det historiska faktum att nazisterna inte uppfann antisemitismen erkändes staten Israel. Genom rasism och terror mellan olika folkgrupper skulle den europeiska och amerikanska imperialismen fortsätta ha sitt grepp.  Det är sig ett av många bevis på att kapitalismen inte har någon lösning alls till vare sig den nationella frågan eller en fredlig lösning.

Den israeliska staten har sen dess bildande genomfört folkmord, folkfördrivning, fängslat politiskt aktiva och barn och skapat världens största fängelse, Gazaremsan. Repressionen har inte på något sätt minskat utan tvärtom har den skärpts då Netanyahu och de andra bödlarna känt stödet från framförallt USA.

Det finns däremot ett växande missnöje bland israeler mot den israeliska staten. Denna försöker dock regimen göra allt för att tysta ner. Kobi Meidan, en av Israels främsta programledare på Army Radio uppgav senast den andra april att han skäms för att vara israel på grund av hur regimen behandlar palestinier. Hans radioprogram lades ner.

Den amerikansk-israeliska skådespelerskan Natalie Portman uppgav i april att hon inte kommer delta på en gala i Israel där hon skulle få pris på grund av att det var premiärministern Netanyahu skulle hålla tal på galan och att om hon skulle delta så skulle det inte visa hennes missnöje med Netanyahus förda politik.

Natalie Portman har dessutom fått stöd från olika håll och David Rothkopf, professor inom internationella relationer, stödjer hennes ställningstagande och menar att det sker ett skifte i den tidigare enhetliga israeliska gruppen som staten tidigare kunnat lita på.

Förutsättningarna för en ny massrörelse mot ockupationen och sionismen är idag bättre än på länge. Förra året var det flera protester, inte minst hungerstrejken av politiska fångar. För ett år sedan demonstrerade 50 000 palestinier och israeler tillsammans i Tel Aviv med krav på fred.

Potentialen för en massiv kamp mot den israeliska staten är enorm. För att på allvar kunna utmana om makten behövs ett alternativ. De senaste 70 åren har visat att kapitalismen inte erbjuder någon lösning. Svaret är socialismen! Socialismen kan ena massorna i gemensam kamp, för ett demokratiskt socialistiskt Palestina och ett demokratisk socialistiskt Israel med garanterade minoritesträttigheter i en socialistiskt federation i Mellanöstern där sionismen förpassas till historien som ett av de mest brutala ansikten kapitalismen någonsin burit.

Rättvisepartiet Socialisterna och CWI står för:

  • Stoppa skjutningarna – dra omedelbart tillbaka trupperna – avsluta ockupationen och belägringen.
  • Solidaritet med palestiniernas masskamp för nationell och social befrielse.
  • Verklig och rättvis lösning för de palestinska flyktingarna – rätt att återvända för de som önskar, rätt till välfärd och jämlikhet.
  • Erkänn Al-Nakbas historiska orättvisa.
  • Ja till en oberoende palestinsk stat, demokratisk och socialistisk, med östra Jerusalem som huvudstad.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: