Borås Pride för tredje året i rad

Den 28-30 juni hålls Borås Pride för tredje året i rad.

Evenemangets huvudparoll är som vanligt ”Bryt dig fri från normer”, och i programförklaringen förtydligas att det är skadliga normer som åsyftas. Och att det gäller normer inom många områden, såsom hudfärg, språk, funktionsvariation, identitet, sexualitet och tro.

Som vanligt har Borås Pride ett fullspäckat schema. Utställningar, workshops, föreläsningar, filmvisningar, tipspromenad, ungdomsdisco, konstvandringar, tillverkning av regnbågsflaggor och pins, och mycket mer.

Borås Pride är ett ganska ungt evenemang, vilket kan vara en av anledningarna till att det inte har blivit lika kommersialiserat som många av storstädernas Pride-dagar.

Visserligen kostar det väldigt mycket pengar att få delta som organisation, vilket begränsar möjligheter för aktörer som inte är vinstdrivande företag eller statliga myndigheter eller Riksdagspartier. Men trots detta utmärks själva programmet av idealism, gör-det-själv och avgiftsfria aktiviteter. De som är med för ”pinkwashing” och för att exponera sitt namn och sin logotyp har ännu inte ett sådant inflytande över Borås Pride att de påverkar utbudet.

En programpunkt som Offensiv vill lyfta fram lite extra är utställningen ”Så minns vi, finns vi”. Det är på samma gång en utställning och en manifestation där personliga porträtt och vittnesmål möter fakta och historiska berättelser. Till grund för foton och text ligger intervjuer och samtal med hbtq-personer och allierade som delar med sig av sina erfarenheter, reflektioner och vittnesmål kring hur nazistiska tankesätt eller rasistiska strukturer påverkar oss.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: