Sju år sedan Utøja

Anders Behring Breivik

24:e juli 2018. Valår. För ett år sedan dömdes nazister från NMR för tre bombdåd i Göteborg riktade mot flyktingförläggningar och en fackföreningslokal. Samma år dödades 5 personer vid ett högerextremt terrordåd av en islamist i Stockholm.

För två år sedan misshandlas en man till döds i Finland när han säger ifrån vid NMR:s demonstration i Helsingfors.

För sju år sedan detonerade en bilbomb i centrala Oslo, två timmar senare inleds skottlossning mot arbetarpartiets ungdomsläger på Utøya.

Åtta personer dog i explosionen och 69 på Utøya.

De senaste 30 åren har nazister mördat 30 personer i Sverige. Tydliga exempel på att hotet från extremism kommer från höger och att kampen mot rasism och fascism går hand i hand med kampen mot högerpolitiken.

På Utøyas minnesdag, när uppmärksamheten borde riktas mot hotet från högerextremism och fascism går Socialdemokraterna ut och försöker koppla samman extremhögern med vänstern på ett högst politiskt oärligt sätt.

”I en tid då extremister av olika slag – till höger, till vänster och åt det religiösa hållet – är på frammarsch behöver försvaret av demokratin trappas upp” skriver Ann-Sofie Hermanssons och Nalin Pekul, Socialdemokraterna, på Expressen debatt.

Att ledande s-politiker som under flera års tid, både hållit sig undan antirasistiska mobiliseringar samt fördömt och motarbetat de som aktivt stått upp mot dessa krafter försöker läxa upp antirasister om extremism är närmast löjeväckande.

När 20 000 göteborgare stoppade NMR 30 september förra året, ansåg Ann-Sofie Hermansson att nazisterna skulle få marschera på tomma gator och försökte sabotera den antifascistiska mobiliseringen genom att utlysa en demonstration dagen innan istället.

”Något måste göras. Det demokratiska samhället måste bli bättre på att sätta skarpa gränser mot extremism”, menar debattörerna ogenerat utan att se till sitt eget ansvar.

Högerextremismen växer i spåren av nedskärningar på skola, fritidsgårdar och social service, i trångboddhet och arbetslöshet. Det är i spåren av den nyliberala högerpolitiken där människor tappar framtidstron som högerextremismen får fäste både islamister och nazister.

Samtidigt ska vi minnas att den verkliga faran med högerextremismen är att deras politik har letat sig in i regeringen utan att de röstats in. Att de etablerade partierna med socialdemokraterna i spetsen gjort till exempel SD:s frågor till sina.

”Ytterkantsvänstern, inklusive delar av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill sätta allt ljus på nazism och rasism. Detta för att slippa kritisk granskning av den islamistiska extremism och de vänsterautonoma grupper som man har band till och uppfattar som ett politiskt stöd.”

Ann-Sofie Hermanssons har ingen skam i kroppen. Den organiserade vänstern i form av Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet har organiserat otaliga demonstrationer mot Islamiska Staten och samlat ekonomiskt stöd för dess offer, inte vid ett tillfälle har Hermansson deltagit.

Hotet från nazisterna skall varken överskattas eller underskattas, men vi ska vara medveten om att det finns ett hot. De är våldsamma, de har haft åratal att bygga upp sitt självförtroende. Men vad Hermansson gör är att förminska hotet genom att koppla dem samman med vänstern, en politiskt oärlig retorik.

Extremhögern tar till bomber och våld därför att den saknar verkligt stöd och förankring för sin politik. ”Försvar av demokratin” tillsammans med Socialdemokratiska nedskärningspolitiker och alla möjliga högerpolitiker kommer inte förändra något, det är deras politik som gynnat extremhögern från första början.

Arbetarrörelsen, fackföreningar, ungdoms- och vänsterorganisationer, måste mobiliseras mot nedskärningar och privatiseringar, för arbete, bostad och välfärd åt alla som i sin tur skapar nödvändig framtidstro. Enbart socialismen kan bringa nödvändig förändring för fred och trygghet.

Kristofer Lundberg

Rättvisepartiet Socialisterna

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: