Borås protesterade mot tvångsutvisningarna

Foto: Sari Hevosaho

Måndagen 8:e oktober hölls i hela Europa ljusmanifestationer mot deportationer. I Sverige deltog mer än 25 städer, och en av dessa var Borås. 

70-80 personer hade samlats på Stora torget för att delta i protesten mot utvisningar till Afghanistan. Organisatör var We Are Borås, och på plats fanns, förutom privatpersoner som hörsammat inbjudan via Facebook och flygblad, bland annat Afghanska kulturföreningen, Röda korset, Refugees Welcome, Agape, Ung Vänster och Rättvisepartiet Socialisterna. En mängd gravljus stod utplacerade i mörkret, och många höll plakat och banderoller med budskap om att stoppa utvisningarna. Manifestationens tal inleddes med en kort sammanfattning av situationen i Afghanistan. 

— De flesta asylsökande från Afghanistan som flytt till Sverige får beslut om utvisning. Detta trots att landet befinner sig i väpnad konflikt, krig, som har förvärrats de senaste åren och trots att många tillhör grupper som är särskilt hotade i hemlandet. Risken för förföljelse har skärpts genom att talibanrörelsen och IS flyttat fram sina positioner och tagit över en stor del av Afghanistan. 

Senare delen av talet gick in närmare på manifestationens huvudsakliga syfte och krav: 

— Vi protesterar mot att bistånd används för att pressa mottagarlandet att ta emot återvändande. Vi protesterar mot att Sverige fortsätter att tvångsutvisa människor som riskerar att dödas i kriget eller förföljas i Afghanistan. Vi vill att Migrationsverket avbryter tvångsutvisningar till Afghanistan på grund av säkerhetsläget!

Men talaren påminde om att det är upptrappad kamp som kan tvinga fram de här, och andra beslut som desperat behövs — att böna och be och försöka tala till någon som inte vill lyssna leder ingenstans. Att boråsare samlades såhär, för första gången på tio månader är ett steg i rätt riktning, och nu måste kampen hållas vid liv. Nätverket som organiserade detta — We Are Borås — kan mycket väl vara en av de krafter som samlar ihop till en sådan kamp. En del i kampen för asyl är kampen mot rasismen och fascismen — faktorer som möjliggör och legitimerar omänsklig behandling av flyktingar. Därför är positivt att We Are Borås den 9:e november samlar till en manifestation på årsdagen av Kristallnatten — händelserna som för 80 sedan i allmänhet betraktas som startskottet för Förintelsen. 

Stämningen på torget var varm, och att relativt många hörsammat uppmaningen om att manifestera denna kväll — trots ihållande regn — ger hopp om att den utåtriktade rörelsen för asylrätt i Borås kan få liv igen, efter att ha varit relativt tyst under 2018. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: