Borås stod upp mot nazismen

Den 8:e november hade det gått 80 år sedan Kristallnatten i Tyskland, och det uppmärksammades i Borås av nätverket We Are Borås. Flera personer talade, bland dem Sara från Rättvisepartiet Socialisterna:

Kristallnatten utgjorde inledningen på Förintelsen och mordet på 8 miljoner människor. Natten 9-10 november 1938 brändes och förstördes över 400 synagogor, 7500 judiska butiker vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder förstördes, och judar misshandlades, mördades och tvingades till självmord. 30.000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren. Det beräknas att denna natt kostade 1.500 fredagen den 15:e november samma år avstängdes alla judiska barn från de tyska skolorna. Den 19:e november utestängdes alla judar från det allmänna välfärdssystemet, och av de judar som fanns kvar i Tyskland när andra världskriget bröt ut likviderades 88 procent i de nazistiska dödslägren.

Det finns paralleller mellan Sverige idag och läget i Tyskland precis innan nazisterna kunde gripa makten. Det politiska dödläget i försöken att bilda en regering är en av dem. En annan är maktelitens inställning till invandring och invandrare. Kristallnatten blev inte kulmen på de nazistiska judeförföljelserna, utan startskottet på en ännu värre förföljelse och upprinnelsen till andra världskriget. När vi idag minns och fördömer Kristallnatten måste vi också koppla det till kampen idag. Det är inte bara av historiska skäl vi samlas, utan också för att ta kampen mot dagens nazism och rasism. Det stannar inte idag vid borgerlighetens och SD:s attacker mot invandrare och och diskriminerande regler mot invandrare och flyktingar, stängda gränser och hårdare tag. Vi samlas för att idag hör vi åter stöveltramp från nazistiska grupper, och vi måste organisera oss mot dem.”

Talade gjorde också Emma från We Are Borås: ”Det fanns tydliga tecken, vad som var på väg att hända. Det farligaste är egentligen inte ogräset. Det farligaste är att ingen finns där och drar upp det i rötterna.”

Robert från Kommunisterna talade också: ”För att verkligen förhindra att fascismen än en gång drabbar Europa och världen, så tror jag att man måste lyfta perspektivet från det rent humanistiska. Vi kan inte fokusera bara på antisemitismen, eller ens rasismen. Vi måste se fascismen för vad den var, och för vad den är. Fascismen är tätt sammanbunden med kapitalismen, det ekonomiska systemet som råder i nästan hela världen. Ett ekonomiskt system som bygger på att den ägande klassen ökar sin rikedom på bekostnad av den arbetande klassen, det vill säga vi vanligt folk. Fascismen är kapitalets sista utväg när demokratiska styrelseskick inte kan garantera profiten för kapitalisterna.”

Robert tog i sitt tal även upp att det på andra änden av centrum hölls en annan manifestation apropå Kristallnatten: ”Därför tycker i alla fall jag att det är märkligt att delar av vänstern, samtidigt som vi står här, demonstrerar mot fascism tillsammans med de nyliberaler och EU-vänner som förespråkar samma ekonomiska system som både förr och nu är så tätt sammanbundet med fascismen. Ska vi bekämpa fascism, rasism och antisemitism, då måste vi också bekämpa högerpolitik och nyliberalism. Så jag vill uppmana er här som inte är organiserade: Ta reda på vilket parti eller annan organisation ni tycker verkar bäst, och organisera er i kampen för ett annat, rättvisare, samhälle. Kamp för socialism är den bästa formen av antifascism.”

Innan manifestationen lästes upp en hälsning som inkommit från Jewish Labor Committee skickar kondolenser till Tree of Life-församlingen efter terrordådet den 27:e oktober. De skrev bland annat:

”Denna våldsamma terroristhandling i Pittsburgh var inte den första, även om den var de största attacken mot den judiska gemenskapen USA. Att avleda människors rädslor, frustrationer och oro mot judar, flyktingar eller någon minoritet i samhället är inte ny. Vi är medvetna om att denna terroristhandling var motiverad inte bara av hat mot judar utan också av hat mot flyktingar och andra invandrare, samt de organisationer, församlingar och samhällen som hjälper dem. Och denna trångsynthet uppstod inte från ingenstans. Stämningar mot flyktingar, uttryckt i hatfylld retorik av regeringens högst företrädare, har upprepats och förstärkts i sociala media och ges legitimitet av vanlig media. De kodade meddelandena om antisemitism, rasism och främlingsfientlighet ges fria tyglar, inte bara i den extrema alt-högerns skuggor, utan alltmer i den konservativ huvudfåran.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: