Boråsare vill se en klimatomställning

Ungdomen är engagerad i klimatet. Foto: Sari Hevosaho

Igår samlades ett 80-tal personer på Stora torget i Borås, för att samtidigt med ett hundratal andra platser i Sverige manifestera apropå FN:s stora klimatmöte i Polen. Arrangör var Omställning Borås.

Inspirationskälla var Greta Thunbergs klimatstrejk i Stockholm. Protesterna som gick under namnet #FridaysforFuture kräver omedelbara minskningar av utsläppen.

Tal hölls av Tommy Josefsson och Thomas Svensson från arrangörsgruppen. Två unga tjejer i samma ålder som Greta läste upp hennes tal från den 8:e september.

”Man brukar säga att Sverige är ett så litet land att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen bara genom att inte gå till skolan i några veckor, tänk på då vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville.”

Klimatnätverket Omställning Borås hävdar liksom Greta Thunberg att klimatfrågan är opolitisk. Men Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv menar att frågan är i allra högsta grad politisk, och måste behandlas som en sådan – genom gemensam kamp underifrån, genom att länka olika grupper med varandra och genom att kopplas till arbetarklassens kamp för att ta kontroll över produktionen, och på så vis möjliggöra för en grön omställning. Endast om storföretagen är gemensamt ägda och demokratiskt styrda kan vi få till stånd en produktion i samklang med människornas, djurens, naturens och klimatets bästa som mål.

Att nyfikenheten var stor på de socialistiska svaren på klimatkrisen märktes genom att Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv sålde slut på manifestationen i Borås.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: