Kuppförsök för olja och kapitalism i Venezuela

Den svenska regeringen deltar i det USA-ledda kriminella kuppförsöket för att störta den venezuelanska regeringen. 

Liksom USA, latinamerikas högerregeringar, Kanada och nu även ett tiotal EU-regeringar har Margot Wallström förklarat att även den svenska regeringen erkänner USA:s och den venezuelanska högerns hittills okända, självutnämnda och aldrig valda interimspresident Juan Guaidó som landets enda legitima ledare. Sverige ska även ingå i den ”kontaktgrupp” som med massiva sanktioner och andra metoder ska försöka framtvinga Maduro-regeringens avgång, något som mycket väl kan leda till ett fruktansvärt inbördeskrig i Venezuela.

Detta är ett nytt bottenmärke i Sveriges förvandling till en utrikes- och säkerhetspolitisk lydstat till USA-imperialismen. Utan ett pip av protester från dominerande medier, etablerade politiker och debattörer är detta också ett spektakulärt brott mot alla de grundläggande regler för umgänget mellan stater, som Margot Wallström fram till årsskiftet var satt att försvara som ordförande i FN:s säkerhetsråd. Så löst den borgerliga demokratins spelregler sitter!

Hur ska ”fria och rättvisa val” kunna ske i ett läge där Trumpadministrationen redan har satt pistolen mot Venezuelas tinning och beslutat att beslagta alla tillgångar i USA som tillhör Venezuelas statliga oljebolag PDVSA, inklusive dess dotterbolag CITGO, och olagligförklarat alla affärer med PDVSA?

Därmed inleds i praktiken en extrem hungerblockad mot ett redan svältande Venezuela, som för all import är helt beroende av dollarinkomsterna från de 500 000 fat olja per dag som exporteras till USA, vilket är hälften av Venezuelas totala produktion på 1,1 miljoner fat. Beroendet är ännu större då exporten till USA har svarat för 80-90 procent av alla kontanta inkomster och Venezuelas övriga oljeexport till Kina och Ryssland avräknas mot tidigare lån från dessa.

Utöver detta väntar nya sanktioner från EU, samtidigt som Bank of England på begäran av USA redan har fryst Venezuelas deposition i banken av guld för 1,2 miljarder dollar (11 miljarder kronor).

För den som tvivlar på vad det nykoloniala kuppförsöket syftar till räcker det med att lyssna till USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Boltons tal på Fox Business om hur bra det vore att låta USA:s oljebolag överta utvinningen av Venezuelas olja.

Den nådastöt som Guaidó och hans utländska uppdragsgivare nu talar om går ut på att kombinera hungerblockaden med nödhjälp in i Venezuela från tre baser i Colombia, Brasilien och en onämnd karibisk ö, som också blir givna kanaler för CIA:s och USA:s militära inblandning.

Inte ett knyst av protester hörs heller mot att John Bolton viftat med ett anteckningsblock med orden ”5 000 militärer till Colombia”. Inte heller mot att Elliot Abrams, som tidigare dömts för inblandning i det smutsiga Contras-kriget mot Nicaragua, har utnämnts till särskilt sändebud för Venezuela och att Trump själv bekräftar att ”alla alternativ är på bordet” på frågan om USA förbereder en militär intervention.

Rättvisepartiet Socialisterna och vår international Comittee for a Workers’ International, CWI har under många år kritiserat Maduros alltmer pro-kapitalistiska och korrupta pampvälde som så illa har förvaltat de förväntningar som väcktes av Chavez halva revolution, men deltar självklart i motståndet mot detta ogenerade kuppförsök.

Det har varit smärtsamt att se hur chavisterna försuttit de chanser som var allra bäst strax efter högerns två besegrade kuppförsök 2002 till att säkra de sociala framstegen och sätta ett exempel för hela kontinenten genom en fullbordad socialisering och demokratisk planering av banker och stora företag.

Sedan pendeln idag har slagit långt tillbaka har för första gången tidigare chavister från fattiga områden deltagit på samma sida som högerns massprotester. Men att Maduro in i det sista har kunnat mobilisera nästan lika många och att även militären ännu betygar sitt stöd visar att utgången ändå inte är helt given.

Socialister kan varken lita på Maduro eller dennes generaler. Det är Venezuelas arbetare och fattiga som själva måste resa sig för de förändringar som krävs. Liksom för CWI i Venezuela är det en plikt för alla socialister världen runt att stå upp mot kuppförsöket och samtidigt bidra till en front av alla socialister, chavistiska vänsterkritiker och arbetare som måste fortsätta kampen för ett verkligt socialistiskt alternativ baserat på genuin arbetardemokrati.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: