Vårdkris i Borås

IMG_3434

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås ligger back med 156 miljoner.

 

Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås ligger back med 156 miljoner. Över 800 patienter har väntat i mer än 90 dagar på operation eller annan behandling. Kön till förstabesök är ännu längre. 1.600 personer har väntat över tre månader på att få träffa en specialist. Sjukhuset har dragit ner på antalet vårdplatser genom åren, och vi är nu i ett läge där de absolut inte räcker till. Det krävs ofta inläggning tre-fyra dagar efter operation så det här är ett stort problem, säger verksamhetschef Jerker Nilson till Borås Tidning den 28 januari. 

 

Det är långa väntetider för att få vård. Allra längst för patienter som behöver opereras med narkos. Kirurgi för planerade ingrepp skjuts upp. 260 patienter har väntat mer än vårdgarantins tre månader. 

 

Jerker Nilson är verksamhetschef på kirurg- och öronkliniken. Han ansvarar även för öron-näsa-hals-mottagningen, som är sämst på Säs att klara av vårdgarantin för förstabesök. Han säger i intervjun med Borås Tidning att han upplever att patienter kommer i onödan till sjukhuset, att de lika gärna skulle kunna ha gått till en vårdcentral. Men Offensiv får en pratstund med undersköterskan Carina, och hon tycker att det är en förenklad bild. Offensiv erfar att minskad tillgänglighet till vårdcentralerna p.g.a. neddragningar och nedläggningar gör att patienter av Sjukvårdsupplysningen skickas direkt till akutmottagningen, och därifrån förs patienter vidare till någon av vårdavdelningarna. Tvärtom mot vad verksamhetschefen är alltså inte patienterna som söker vård för lättvindigt, utan att nedskärningarna drabbat vårdcentralerna hårt. Det faktum att det skurits ned på hemsjukvården gör att patienterna inte kan skickas hem till en ordnad och säker eftervård, utan måste istället ligga kvar på vårdavdelning. 

 

Carina har arbetat som undersköterska på Säs i 36 år. Hon har hela tiden jobbat på samma vårdavdelning, och har alltid trivts bra – framförallt p.g.a. gemenskapen och sammanhållningen bland kollegorna. Men på hösten 2018 blev hon sjukskriven, då den ökande pressen brände ut henne. Hon tog sig tillbaka till jobbet lagom till jul, men har sedan dess inte förmått jobba mer än halvtid. På detta vis sliter alltså politikerna ut vårdpersonalen, och Carina har sett hur detta gör det mycket svårt för sjukhuset att behålla ny personal. 

– De som kommer hit som nyutbildade blir helt förskräckta av arbetssituationen, och det dröjer oftast inte lång tid innan orken tar helt slut för dem. 

 

Efter att ha pratat med Carina är det alltså ganska klart vad som behövs: Mer resurser till vård och till de som utför den. Sjukhusledningen går dock lydigt i nedskärningspolitikerna ledband, och vill lösa problemen underskottet utan att mer resurser skjuts till. Torben Pihl, ekonomichef, säger till BT: ”Målsättningen är fortsatt effektivisering, personalen ska komma igång med skarpa arbetsuppgifter direkt på morgonen”.

 

– Jag vet inte vad han pratar om, säger Carina. Vi börjar kl. 06:45 med ”skarpa” arbetsuppgifter, sedan kör vi på hela dagen. Alla tar inte ens ut sin lunch eller äter lite frukost. 

 

Carina har inte mycket till övers för fackledningen. 

– De kommer upp på avdelningen, lägger huvudet på sned och säger ”hur har ni det?”, men de gör ingenting. 

 

Offensiv vill uppmana de som arbetar på Säs att göra motstånd. Eftersom det är en kvinnodominerad arbetsplats, så drabbas framförallt kvinnor, så det är också en kvinnokampsfråga. Facken måste åter bli organisationer för kamp och massmobilisering. I många fall är fackföreningarna väldigt tama, som Carina mycket riktigt påpekar. Men rörelser som Äldrevårdsupproret i Luleå och BB-ockupationen i Sollefteå visar vägen! 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: