Privatvård i symbios med försäkringsbolag och arbetsköpare

Stetoskop

Privatvården urholkar den gemensamma välfärden. Foto: Flickr

Nedmonteringen av den offentliga sektorn är en av de faktorer som bidragit till att dörrar har kunnat öppnas för välfärdskapitalister att göra stora pengar på att sälja till exempel vård till de som kan betala. Nedskärningar på det allmänna har under lång tid urlakat kvaliteten på den vård som erbjuds av landstingen och regionerna.

Detta har bäddat sängen för att vårdkapitalister ska kunna etablera sig, med argument som går ut på att  privat vård är bättre. Givetvis sjunker kvaliteten på den offentliga vården med den brist på personal, de långa vårdköer och en alltmer stressad arbetsstyrka som nedskärningar medför. I detta har det då uppstått en marknad, där privata vårdföretag säljer vård till de som kan betala. Detta har lett till att det skapats gräddfiler. 

Privata vårdgivare arbetar i symbios med försäkringsbolag och arbetsköpare. Var sjunde svensk i arbetsför ålder har nu en sjukvårdsförsäkring. Ofta strävar vårdföretagen efter att sluta avtal med regionerna/landstingen för att på ett enkelt sätt kunna absorbera så många kunder som möjligt. 

— Branschföretagens uppfattning är att regionerna borde använda privata vårdgivare mycket större utsträckning än idag för att korta sina köer, säger Kajsa Liljegren på branschorganisationen Vårdföretagarna till Borås Tidning den 19:e mars.

Att köerna skulle kunna kortas rejält med en omfördelning av resurser från privat till offentligt är naturligtvis helt irrelevant för Vårdföretagarna. Och ändå riktar sig marknadsföringen mycket aggressivt till privatpersoner. Med löften om saker som personlig rådgivning, digital dygnet-runt-kontakt, korta väntetider och liknande, så är det tydligt att de tar fasta på folks oro över hur sjukvården försämrats, och att de exploaterar detta i syfte att locka till sig betalande kunder. 

I Borås finns ett flertal privata aktörer som tävlar om kunderna. Och precis som resten av Sverige så har de etablerat sig i de stadsdelar där folk redan är som friskast, och konkurrerar om kunder med lätta åkommor — som kräver korta korta behandlingstider och enkel vård. I de flesta fall har dessa privata vårdgivare ett affärssamarbete med en eller annan apotekskedja, som också privatiserats för att nära en profithungrig marknad. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv arbetar för att vården ska ägas och kontrolleras av de som arbetar och brukar den. Vi står för en samhälleligt ägd vård i ett samhälle där alla viktiga funktioner ägs, styrs och kontrolleras av folket självt. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: