”Helt feltänkt att skära ner på vården”

Timo Söderlund med sin hund.

Timo Söderlund är patient på SÄS i Borås, medlem i Socialdemokraterna, och arrangören av vårdmanifestationen på Första maj i Borås. Offensiv får en pratstund med honom på caféet i huvudentrén på SÄS Borås. 

Timo kommer nyss från rehabiliteringsbadet. 

— De skär ner på personal där. Jag fattar inte varför. Det är ju helt feltänkt! För allting är ju färdigt där. Bassängen kostar ju inte ett skit. Den enormt största kostnaden är ju ett uppvärmt badhus. Och frågan är då: Kan de skicka hem en person? Det tror jag inte. 

Var tycker du man ska spara, då?

— Jag tycker inte vi ska spara någonstans. Jag tycker vi ska höja skatterna. Men jag tycker att vi ska ta bort regionpolitiker. En städare tjänar 22 tusen. En sjuksköterska tjänar kanske 33 tusen. En specialistsjuksköterska tjänar kanske 37-38 tusen. En allmänläkare tjänar kanske 55-60 tusen. En regionpolitiker tror jag tjänar 65 tusen. Och blir de regionråd, i alla fall i Östergötland, då får de 120 tusen i månaden! Den där personalen som jobbar i badet, de kanske har en lön på 26-28 tusen. Men ta och skicka hem en av de där politikerna, så kan de anställa fyra-fem stycken rehabpersonal till badet! Offensiv står för politiker på arbetarlöner, och har flera gånger motionerat om detta i de valda församlingar vi sitter i. 

Timo är kritisk till de senaste regeringarnas skattesänkningar. 

— Det var ju skatterna som byggde upp vår välfärd. Inte konstigt att den rasar  nu när man sänker skatterna för de rika, och slopar vissa skatter helt. Sen började man sälja ut och privatisera. Sjukvård, äldrevård, post, järnväg, apotek mm Hur bra blev det? Tågen går inte på vintrarna längre IKEA fick hyra in egna bussar för att folk skulle kunna ta sig till jobbet i ett halvår! I Stockholm får de bara posten varannan dag. Apoteken har blivit som rena godisaffärer och sminkbutiker. 

Vad tyckte du om Första maj i Borås? 

— Vi var där, det kändes bra, det var flera personer som höll tal. Det känns som att vi har gjort någonting. Istället för att bara gnälla och sitta hemma, så har vi faktiskt gjort någonting, och vi har gjort det tillsammans. Och vi var ungefär 50 personer på torget. Och jag har träffat några av dem efteråt, människor som jag aldrig hade träffat innan. Och de tyckte också att det var bra. Vi förändrar nog inte världen på det mötet, men vi har i alla fall gjort någonting. Så jag känner mig ganska nöjd. 

Vi pratar litegrann om att det var synd att Socialdemokraterna,  och i synnerhet Vänsterpartiet, som var så många i sin demonstration, bara skickade dit varsin talare. Om de hade mobiliserat dit hade denna viktiga fråga blivit ännu mer uppmärksammad. 

— Det är det politiska spelet, säger Timo. Han menar att eftersom det skulle vara tal från andra partier än deras eget, skulle det kunna locka över sympatisörer till andra. 

— Sedan var jag besviken på två av talarna. För på typiskt politikermanér så berättar  man en del av sanningen, men inte hela sanningen, och lyfter bara fram sig själv. 

— Många politiker som sitter vid makten pratar inte med sjukvårdens personal, fortsätter Timo. De sitter och tycker och tror och fattar beslut över huvudet på läkare och sjuksköterskor som arbetar med detta. Så där önskar jag att vi kom till ett läge där vi gemensamt diskuterade de utmaningar vi står inför, avslutar Timo. 

Offensiv säger: 

• Rusta upp välfärden – inte militären. 

• Stoppa nedskärningarna. Inga vinster i välfärden – riv upp privatiseringarna.

• Omedelbar höjning av statsbidragen till regionerna. 200 000 nya välfärdsjobb. Ta tillbaka alla skattegåvor till rika och storbolag. 

• Behoven ska styra. Vård är en rättighet. All vård måste överföras i samhällets ägo och styras demokratiskt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: