Borås manifesterade för klimatet

Smilla Åkerström var en av talarna. Bild: Offensiv (arkiv).

Som en del i Fridays for futures andra världsomspännande strejkdag den 24 maj deltog cirka 100 personer  i Klimatomställning Borås demonstration – en blandning av elever från högstadiet och gymnasiet, studenter, pensionärer och andra vuxna.

Flera tal hölls, bl.a. ett gemensamt av eleverna Smilla Åkerström och Amanda Luoto-Virtanen.

– 200 miljoner människor drabbas av över 400 naturkatastrofer varje år, och det är på grund av utsläppen.

– Men det är inte en situation som enskilda personer kan eller ska lösa. För att rädda vår jord måste vi arbeta tillsammans.

Smilla och Amanda betonade i sitt tal att det är vuxna som stjäl barnens framtid. Rättvisepartiet Socialisterna vill gärna nyansera detta lite. Vilka

Det här systemet stjäl ungas framtid. Och visserligen är det vuxna som befinner sig i de ledande positioner som fattar beslut. Men det kapitalistiska systemet är så mycket mer än en samling individer.

Oljebolag fortsätter investera i mer fossila bränslen medan extremväder förstör miljoner människors liv. Regeringen vill bygga ut Arlanda flygplats men vägrar satsa på tåg. Företag producerar medvetet för att saker ska gå sönder och inte gå att laga. Priset på lokaltrafiken stiger trots att den egentligen behöver bli gratis.

Vad är alternativet? Det uppenbara svaret är att de privata vinstintressena hos en liten superrik klick inte kan få fortsätta styra samhället! Vi behöver ett helt annat system. Vi behöver systemförändring istället för klimatförändring.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: