”Är stormarnas storm på väg?”

Enligt investmentbanken Morgan Stanley innebär de nya strafftullarna om de införs att världsekonomin kastas ned i en ny recession ”inom sex till nio månader” (Foto: Alan Miles / Flickr CC).

Strax innan ledarna för de stora kapitalistiska länderna (G7) möttes i franska Biarritz aviserade Trump att USA i två steg höjer strafftullarna på importen från Kina. De tullar som redan har införts, som omfattar kinesiska varor till ett värde av 250 miljarder dollar, höjs från 25 till 30 procent och de nya strafftullarna som börjar införas den 1 september höjs från 10 procent till 15 procent (1 dollar = 9,66 kr).
De nya strafftullarna omfattar all återstående import från Kina till ett värde av 300 miljarder dollar. Trumps besked kom efter att Kina meddelat att man inför strafftullar på import av amerikanska varor till ett värde av 75 miljarder dollar.
Enligt investmentbanken Morgan Stanley innebär de nya strafftullarna om de införs att världsekonomin kastas ned i en ny recession ”inom sex till nio månader”. 
Trump stannade emellertid inte med att flagga för nya och högre strafftullar, utan beordrade också amerikanska bolag i Kina att flytta hem till USA igen. Till följd av strafftullarna har amerikanska och andra utländska bolag börjat flytta sina verksamheter från Kina, men inte i första hand till USA, utan till låglöneländer som exempelvis Vietnam och Indonesien. Denna flykt från Kina innebär att de gamla produktionskedjorna bryts och döljer ofta en neddragning i produktionskapaciteten.
I samma veva som nya strafftullar annonserades gick Trump på nytt till våldsamt angrep mot den amerikanska centralbankens (Federal Reserve) chef Jerome Powell som stämplades som en ”värre fiende för USA än vad Kina är”.
Inför hotet om att även den amerikanska ekonomin ska tappa fart och därmed ändra spelplanen inför valet 2020 blir Vita huset och Trump allt mer desperata och nyckfulla.
Varningar om att den ekonomiska tillväxten minskar i år och ännu mer nästa år avfärdas som ”fake news”, alternativt som en följd av att tidigare administrationer inte satte hårt mot hårt mot USA:s rivaler på världsarenan, särskilt Kina, eller att centralbanken inte sänker räntan i tillräcklig omfattning. Och besked om upptrappat handelskrig blandas med uttalanden om att en uppgörelse med Kina är nära förestående. 
Men handelskriget –  egentligen ett nytt ”kallt krig”, men denna gång mellan de imperialistiska makterna USA och Kina – är här för att stanna. Den så kallade marknaden har nu dragit slutsatsen att det bästa som man kan hoppas på är ett ”eldupphör” som åtminstone tillfälligt fryser konflikten USA-Kina vid sin nuvarande nivå samt att Trump inte gör allvar av sitt hot om strafftullar på bilimporten från Europa. 
Handelskriget är en starkt bidragande orsak till den globala kapitalismens snabba inbromsning i år. Men det finns fler krishärdar än så, vilka är sammanlänkade och påverkar varandra. Det gäller såväl ekonomiska och geopolitiska som de som har sin grund i klimatförändringar och det extrema vädret. 
”Västvärlden har aldrig varit i en situation som denna. Är stormarnas storm på väg?”, frågar en skribent i SvD Näringsliv den 17 augusti. Mycket pekar mot att frågetecknet snart får ersättas med utropstecken. Om detta varslar den härskande klassens stigande nervositet, de senaste turerna i handelskriget och börsoron.
av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: