Rädda Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Foto: Proletären

Sju tjänster försvinner och ingen bibliotekarie blir kvar när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB) tvingas att spara för att klara ekonomin. 

 

Hela verksamheten drabbas hårt men allra hårdast biblioteket, där samtliga tre tjänster försvinner. Det ska fortfarande vara möjligt att låna böcker, men alla nyförvärv av böcker och tidskrifter ska upphöra, ingen katalogisering ska ske, ingen personal med bibliotekskompetens som kan hantera bokbeståndet finns kvar.

I skrivande stund har biblioteket 79.887 poster i Libris, Sveriges nationella biblioteksdatabas. Av dem är biblioteket ensam ägare till 29.506 (37 procent). I det egna bibliotekssystemet finns närmare 111.000 poster. Posterna innefattar också digitalt tryckt material. Huvuddelen av detta material är skrifter som kongressprotokoll, verksamhetsberättelser, rapporter, utredningar, program, broschyrer utgivna av institutionen närstående organisationer, exempelvis SAP, Metall, V.

Nedläggningen motiveras av ekonomiska skäl. Man anser sig inte ha råd. S och LO ansvarar för ARAB, sedan 1906, men staten är medintressent.

Nu blir det svårare att få tillgång till de diskussioner som förts inom arbetarrörelsen i hundra år, att tränga in i de ideologier, begrepp, motsättningar, beslut, strategier, program, organisationer, teorier som arbetarrörelsen format och som format arbetarrörelsen. Vilket innebär att det blir enklare och enklare för dem som vill se en helt annan historieskrivning att skaffa sig herravälde.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla till att skriva under namninsamlingen för att rädda ARAB.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: